Nükleer Karşıtı Platform İstanbul Bileşenleri (NKP) bugün (13 Mart 2010) Taksim’de, Japonya’da meydana gelen 8.9 Büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında yaşanan nükleer tehlike hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Deprem ve tsunaminin etkileriyle boğuşan Japon halkının her şeyin üstüne bir de nükleer tehlike ile burun buruna kalması karşısında tepki gösteren NKP İstanbul Bileşenleri tüm dünya ve Türkiye’ de nükleer santrallerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Fukuşima, Tokai, ve Onaga nükleer santrallerinde faaliyet gösteren yedi reaktör anında kapatıldı. Tsunami, Fukuşima reaktörleri soğutma sistemlerinin durmasına sebep oldu ve 1. reaktörde patlama gerçekleşti. Nükleer santral için en yıkıcı felaket olarak kabul edilen çekirdekte erime tehlikesi oluştu. Diğer reaktörde soğutma çalışmalarında sorunlar devam ediyor. Var olan radyasyon sızıntısı ve bu sızıntının daha geniş bölgelere yayılmasından endişe edilerek tahliye çapı 20 km’ ye çıkarıldı.
NKP bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay nükleer santrallerden yıllardır enerji elde edilen Japonya’da bile doğal felaket durumunda nükleer güvenliğin ne kadar kırılgan olduğu görülmüşken, Türkiye’de nükleer santralin yapılmasının öngörüldüğü Mersin Akkuyu gibi fay hattı yakınındaki bir bölgeye nükleer santral kurulmasının yaşamımızı ve geleceğimizi tehdit ettiğini söyledi.
Bu felaket üzerine daha evvel Sinop’a nükleer santral yaptırmak için Japonya ile görüşmeler yapmış olan Enerji Bakanı Taner Yıldız 11 Mart günü “Biz depremin ve nükleer santraldeki durumun artı ve eksi yönlerini, sıcağı sıcağına ve bire bir takip ediyoruz. Bunun bizim yapacağımız nükleer güç santrali ile alakalı ilişkilerini gözlemliyoruz. Bizim açımızdan tabii ki önemli. Ama böyle bir sınamadan geçmiş, bu kadar yüksek bir deprem şiddetinden geçmiş olması Japonya adına bir talihsizlik, ama buradan çıkarılacak sonuçlar olduğunu vurgulamak isterim. Soğutma probleminin özellikle bugün önemli ölçüde giderilmiş olması demek, ciddi bir sıkıntının ortadan kalkması demektir” şeklinde açıklamada bulundu. Bu açıklamanın Japon halkının duygularını rencide eden talihsiz bir açıklama olduğunu belirten Karaçay 12 Mart günü meydana gelen patlama ile açıklamanın geçersiz olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
“Nükleere inat yaşan hayat”, “Nükleer santral istemiyoruz”, “Akkuyu’ da nükleer yaptırmayacağız” sloganlarının atıldığı eylemde nükleer karşıtları dünyada ve Türkiye’de nükleer santral yapılmaması yönünde çağrıda bulundular.
politeknik.org.tr