Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

‘Nilüfer Çayı Temiz Aksın’


Bursa’da sanayi kuruluşlarından çıkan kimyasal atıkların Nilüfer Çayı’nı kirletmesi köylüleri harekete geçirdi

Uludağ’ın eteklerinden akıp Marmara Denizi’ne ulaşan Nilüfer Çayı’nın Bursa merkezinden geçerken sanayi kuruluşları tarafından kirletilmesi köylüleri ayaklandırdı. Uzmanlar Nilüfer Çayı’nın yüksek oranda kimyasal içerdiği görüşünde.

Köylülerin talepleri üzerine harekete geçen meslek örgütleri geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Mudanya’nın Çayönü Köyü’nde halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çevre köylerden gelen talepler üzerine toplantıların her Çarşamba devam edeceği açıklandı. Bu hafta ise Nilüfer ilçesine bağlı Çaylı Köyü’nde köylüler, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Nilüfer Çayı temiz aksın” diyen köylüler, köy meydanına “Nilüfer Çayı temiz aksın”, “Su yaşamdır kirletilemez”, “Fabrikalar, zehirli atıklarınızı Nilüfer Çayı’na dökmeyin”, “Tarım ürünlerimizi sanayinin zehirli sularıyla sulamak istemiyoruz”, “Nilüfer için bütün köylüler birleşti” yazan pankartları astı.

 

 

Eylemden sonra yapılan toplantıda söz alan Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, “Nilüfer Çayı zehir akıyor. Yaptığımız analizler sudaki kimyasal madde oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Kimyasallar, suyun içindeki oksijeni bitiriyor ve çürükçül bakteriler ortaya çıkıyor. Suyun çürümüş yumurta gibi kokması da bundan kaynaklanıyor. Kimyasal maddeler ile sulanan sebzeler yenildiğinde vücuttaki o kimyasallar artık atılmıyor. Bunun sonucunda da sinir hastalıklarından tutun kanser ve cilt hastalıklarına kadar birçok hastalık baş gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Nilüfer’i kirleten bazı kuruluşlara 75 bin TL ceza kesti. Bu yeterli değil. Sağlığımızın değeri 75 bin lira olamaz. Birlik olup caydırıcı cezalar kestirmeliyiz. Hiçbir şey Bursa’nın kirlenmesinin bedeli olamaz. Hangi sektörlerin bu kirliliğe yol açtığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

Ali Uluşahin’den sonra söz alan Bursa Tabipler Odası ve Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Şeref Tuzcu, “Bizler Nilüfer Çayı’nın etrafında yerleşmiş insanlarız. Bu toprakta büyüdük. Bu toprakta çocuklarımızı büyütüyoruz. Buradan başka gidecek yerimiz yok. Nilüfer Çayı’nda sadece sanayi değil, Bursa’nın diğer atıkları da var. Nilüfer tüm Bursa’nın sağlığını tehdit ediyor fakat buraları biz kirletmiyoruz. O zaman kirletenlerin kirletmesini önlemekten başka çaremiz yok. Artık birlik olup buna ‘hayır’ demeliyizdedi.

Toplantıda son olarak söz alan Ekolojik Yaşam Derneği (EKO-DER) Başkanı Arca Atay, “Bizim bıraktığımız mirasın üzerinde çocuklarımız hayatlarını sürdürecek. Bizler onlara kötü bir miras bırakmama adına çaba göstermeliyiz. Nilüfer Çayı’nın balık tutulan yüzünü çocuklarımız hiçbir zaman görmedi ama bizler görmeleri için çaba sarf ediyoruz. Fabrika atıklarını Nilüfer Çayı’na dökenlerle ilgili dik duruş sergiliyoruz. Çocuklarımıza kötü bir miras bırakmak istemiyoruz” dedi.

Meslek örgütlerinin her hafta çarşamba günü yapacağı halkı bilgilendirme toplantılarını aktarmaya devam edeceğiz.

 

politeknik.org.tr


Exit mobile version