Kurul ‘incelensin’ dedi, köşk yandı

Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nde Koruma Kurulu yangından önce Cengiz İnşaat’ın projesini onaylamayarak, yerinde inceleme kararı aldı. Kurul inceleme yapamadan köşk yangınla kül oldu

İstanbul Üsküdar’da Fethi Paşa Korusu’nda yanan tescilli Hüseyin Avni Paşa Köşkü ile ilgili Koruma Kurulu tarafından alınan son karar da Köşk’ü yok eden şüpheli yangınla ilgili akıllarda soru işareti bıraktı. İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yangından önce aldığı karar Cengiz İnşaat’ın yangınla ilgili yaptığı açıklamayı yalanladı. Hüseyin Avni Paşa Köşkü ve korusunu satın alan Cengiz İnşaat’ın yangın sonrası yaptığı açıklamada, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun Köşk’ün restorasyonu için gerekli proje ve izin başvurularını değerlendirerek, 23 Haziran 2014’te restorasyon için gerekli ön izni verdiği ve restorasyon sürecini başlattığı belirtilmişti. Ancak Cengiz İnşaat’ın öne sürdüğü gibi Koruma Kurulu tarafından restorasyon izninin henüz verilmediği ortaya çıktı.

İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 23 Haziran 2014 tarihli kararında röleve ve restitüsyon projesinin yerinde inceleme yapılmasından sonra değerlendirilebileceğine karar verdi. Bu karardan sadece beş gün sonra 28 Haziran 2014’te Koruma Kurulu projenin değerlendirilmesi için yerinde inceleme yapamadan köşk yanarak tamamen yok oldu. Koruma Kurulu’nun Cengiz İnşaat’ın projesinin değerlendirilmesi için Köşk’te yapacağı inceleme köşkü tamemen yok eden yangından sonraya kaldı.

6 No’lu Koruma Kurulu’nun kararında yalnızca köşkün restorasyon sırasında güçlendirilmesini esas alan koruma amaçlı çelik yapı projesinin uygun olduğuna karar verildi. Kararda Üsküdar’da 1310 ada 146 parselde yer alan Hüseyin Avni Paşa Köşkü ile ilgili “Köşke ilişkin Rölöve ve Restitüsyon projesi ile parselde yer alan harabelere ilişkin rölövenin parselde yerinde inceleme yapılmasından sonra değerlendirilebileceğine” karar verildi.

‘Kuşkularımız arttı’
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nden Mücella Yapıcı, Koruma Kurulu’nun bu kararıyla birlikte köşkte çıkan yangınla ilgili kuşkularının arttığını belirtti. Yapıcı, “Alınan karara göre restorasyon değerlendirilmesi yapılmamış, bir ön izin verilmemiş. Sadece yapının dışarıdan korunmasını öngören koruma amaçlı çelik yapı projesi uygun bulunmuş. Koruma Kurulu yapı korunsun diyor. Röleve ve restitüsyon projelerine bile izin verilmemiş. Kurul yangından sonra yerinde inceleme yapsa dahi Köşk tamamen yok oldu. Bu karardan sonra yangın tamamen kuşkulu” dedi.

Ne olmuştu?

Hüseyin Avni Paşa Köşkü, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 8 Ocak 2002’de yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı olarak tescillendi. Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün de yer aldığı 81 bin 511 metrekarelik koru arazisi, ismi 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında gündemden düşmeyen ve tapelerde millete küfrettiği iddia edilen Cengiz İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz tarafından satın alındı. Mehmet Cengiz koru arazisinin yüzde 65 hissesini TMSF’den yüzde 35 hissesini ise özelden satın aldı.
2012’de restorasyon için KA-BA Mimarlık’la anlaşıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi köşkün statik olarak sağlam olduğuna dair rapor hazırladı. Ancak bu proje Mehmet Cengiz tarafından 2013’te Koruma Kurulu’ndan çekildi. Cengiz İnşaat, 11 Nisan 2014’te köşkün rölöve projesini; 7 Mayıs 2014’te ise restitüsyon projesi Koruma Kurulu’na sunuldu. 28 Haziran 2014’te çıkan yangında köşk tamamen yok oldu. İtfaiye raporu köşkte elektrik bağlantısı olmadığını tespit ederken yangın nedenini belirleyemedi.

Kaynak: Sendika.Org, BirGün