Henüz 13 yıl önce bir deprem yaşamış Kocaeli kentinin üniversitesinde Politeknik Genç üyeleri “Depremden Bugüne Kocaeli” başlıklı bir panel düzenledi. Panelde deprem afeti bilimsel olarak irdelendi. Van’dan izlenimler aktarıldı. Depremin kentsel dönüşümle ilişkisi tartışıldı
Panelde, Kocaeli üniversitesi akademisyenleri depremin bilimsel yönlerini ve Kocaeli depreminden sonra Kocaeli çevresinde yapılan jeolojik araştırmaları ve özellikle Erciş’te meydana gelen hasarların büyüklüğünün sebeplerini inceledi.
Panelin ilk bölümünde KOÜ Jeoloji Müh. Bölümü Arş. Gör. Dr. Bülent Doğan; depremin tanımından yola çıkarak; fay hatlarının oluşumu, Kocaeli ve Van’da gerçekleşen depremlere sebep olan fay çeşitleri, tarihte yaşanan depremler, günümüzde gerçekleşen depremlerin sınıflandırılması konularına değindi. Fay haritaları üzerinden örneklemelere başvurdu ve depremlerin önlenmesi için çeşitli öneriler sunarak sunumunu bitirdi. Daha sonra KOÜ İnşaat Müh. Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Akpınar 1999 Kocaeli depreminden yola çıkarak; depremden bugüne nelerin değiştiğinden, binaları ve yapılan hataları aktardı. Mühendislerin insanların can güvenliğini sağlayacak biçimde binalar yapmak sorumluluğunda olduğunu anlattı. İyi bir binadan beklenen özellikleri sıraladı.
Kolektif üyesi Oğuz Çolak ise konuşmasında; önce Öğrenci Kolektifleri ve verdiği mücadeleyi anlatarak, ”Okumuş insan halkın yanındadır” sloganından yola çıkarak Van’a giden ekibin yaptığı çalışmaları aktardı. Van depreminin gerçek yanından bahsetti. Hükümetin sınıfta kaldığını belirterek; buna rağmen yaptıkları açıklamalarla ve medyanın desteğiyle kendilerini “başarılı” göstermeye çalıştıklarını vurguladı. Bu konuşma sonrası, halkın sorunlarının birçok konuda ciddiye alınmadığını ve ana akım medyadan bize olayların tek yönlü aktarılmış olduğu açığa çıktı. Son olarak Van’da gerçekleştirilecek olan çocuk evi projesinden bahsedildi.
Politeknik üyesi Ali Duman depremden sonra Van’ın afet bölgesi ilan edilmemesine karşın acil çıkarılan yasaların sadece AKP’li müteahhitlerin önünü açacak yasalar olduğu konusuna değindi. AKP’nin “kentsel dönüşüm” başlığı altında yaptığı icraatların, süper, mega projelerin, tıpkı Rize sahil yolu projesinde de görüldüğü gibi herhangi bir afet kaygısıyla ya da halk yararı düşünülerek yapılmadığını, aksine depremin rant projelerine bahane edildiğini belirterek “10 yıldır süregelen yapı denetim şirketlerinin hali rantçılığın göstergesidir” dedi.
Politeknik üyeleri ayrıca 26 Kasım’da Eskişehir’de Kolektif’in düzenlediği panele ve 30 Kasım’da Kadıköy Halkevi’nde düzelenen panele katıldı. Kadıköy Halkevi’nde gerçekleştirilen panelde Politeknik Afet Çalışma Grubu üyesi, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Savaş Karabulut ile birlikte Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Erdal Şahan da yer aldı.
politeknik.org.tr