KMO Bursa Şubesi: “Kent güvenliği ve kentli sağlığı için görev başına”

Kentimizin Kestel İlçesi’nde faaliyette bulunan Bursa Çimento Fabrikası’nın alternatif yakıt deposu alanında bulunan bir KİMYASAL maddenin atmosfere karışması olayı meydana gelmiştir.

20 Mart 2014 sabahının erken saatlerinde atık gazın yayılması sonucu oluşan kötü kokulu hava, Kestel başta olmak üzere, Bursa’nın doğu kısmını etkisi altına almıştır.

Ağır ve pis kokulu havadan bölge insanları olumsuz etkilenmiş; panik yaşanmış ve bazı okulların boşaltıldığı duyumları alınmıştır.

Çıkan gazdan, öncelikle fabrikanın 9 işçisi, daha sonra da yöredeki 150 civarında çocuk etkilenmiştir. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve gözetim altına alınan vatandaşlarımızla, görevli hekimlerimizle görüşülüp, maruz kaldıkları kimyasal konusunda bilgilendirilmişlerdir.

Fabrika sahasından çevreye yayılan gazın adı METİL MERKAPTAN’dır. Bu gaz, kokusuz LPG içine az miktarda karıştırılarak gaz kaçağının olup olmadığının kontrolünde kullanılmakta; renksiz, sarımsak kokulu , yanıcı ve parlayıcı bir gazdır. Bu maddenin kaynama noktası 6 C’dir. Solunduğunda tehlikelidir, cilt, göz ve solunum yolları için tahriş edicidir. Yüksek dozlarda solunduğunda, TOKSİK ETKİ gösterir (675 ppm-LC50).

Kazanın ucuz atlatılması ve bölge ahalisinin ciddi bir tehlikeye maruz kalmaması, olayın sevindirici yönüdür.

Bursa’mızda ileride daha ciddi ve büyük olumsuzluklar yaşanmaması için gerekli önlemler şimdiden alınmalı, kentin acil eylem planları güncellenmelidir.

İşyerinde alınması gereken önlemlerle ilgili öneriler

*6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ilgili maddelerine uyulması,

*İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne göre yapılan işyeri risk değerlendirmesinin yenilenmesi.

*Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştıracakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmeliğe uygun çalışanlara eğitim verilmesi

*Atıkların Ek Yakıt Olarak Kullanılmasında Uyulacak Genel Kurallar Hakkında Tebliğ’e uymak.

* Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak atık yakıt seçiminde bulunmak.

* Atık Yakma Yönetmeliği kapsamında lisans almak.