Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Kiralık işçilik AKP’nin oylarıyla yasalaştı


Emek örgütlerinin, emekçilerin tepkilerine rağmen TBMM Genel Kurulu’na getirilen özel istihdam büroları yasa tasarısı AKP’nin oylarıyla Meclis’ten geçti.

Özel istihdam bürolarıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını, emekçileri tümden güvencesiz ve esnek çalışma modeline zorlayacak işçi kiralama hakkını kapsayan yasa bugün (6 Mayıs) sabaha karşı AKP’nin oylarıyla Meclis’ten geçti. Emek örgütlerinin, emekçilerin tepkilerine rağmen TBMM Genel Kurulu’na 4 Mayıs’ta getirilen İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik öngören yasa; iş güvencesi, kıdem tazminatı gibi temel hakları ortadan kaldırıyor. Yasayla birlikte özel istihdam bürolarıyla işçi kiralama hakkı yani şirketlerin asgari ücret üzerinden işçi istihdam edip, bu istihdam ettikleri işçileri başka işverenlere kiralaması mümkün hale geliyor.

Mühendislerin de güvencesi olmayacak
Çalışma yaşamında son yıllarda işsizlik, mesleğin itibarsızlaşması, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, düşük yatan primler gibi türlü güvencesizlik biçimlerini yaşayan mühendisleri, mimarları, plancıları da kapsayan yasayla birlikte mühendisler proje süresince kiralanma uygulamalarıyla karşılaşacak. Emek ucuzlayacak, esnek çalışma kural haline gelecek.

“Bu yasa emek simsarlığıdır, ortak mücadele şart”
Konuyla ilgili Politeknik’e konuşan TMMOB YK ve Politeknik YK üyesi Neriman Usta yasanın emek simsarlığı yasası olduğunu sadece mavi yakanın değil beyaz yakalıları da doğrudan etkileyeceğini vurguladı. Usta “Yasa mühendisleri, mimarları, plancıları kısacası tüm beyaz yakalıları doğrudan ilgilendiriyor. Teknik elemanların çalışma yaşamındaki konumlarını etkileyecek bir düzenleme. Yasaya karşı mücadele etmek sadece sendikaların sorumluluğu değil, yasa tüm çalışanların ortak yıkımını içeriyor. Üyelerinin tamamına topyekün güvencesizlik getiren yasaya karşı meslek örgütlerinin de sendikalar gibi mücadele programı çıkarması gerekiyor. Şimdiye kadar da bu programın başlaması gerekirdi.” şeklinde konuştu.

mahmut-togrul-baretli-mansetMeclis’te baretli protesto
Tasarının görüşmeleri sırasında HDP grubu adına söz alıp kürsüye çıkan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, tasarıyı protesto etmek için başına baret üzerine de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yazılı kırmızı önlükle çıktı. Toğrul işçilere köleliği dayatan yasaya karşı olduklarını ilan etti.

Yasa 2009’da veto edilmişti
Daha önce 2009 yılında Meclis’ten yine AKP’lilerin oylarıyla geçirilen yasa; emekçilerin tepkileri sonucu dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “işçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği” gerekçesiyle veto edilmek zorunda kalmıştı.

politeknik.org.tr


Exit mobile version