Kadir Topbaş’ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Mevlüt Uysal getirildi. 2009’dan beri Başakşehir Belediyesi Başkanı olarak görev yapan Uysal, Başakşehir’in yapı yoğunluğunun arttırılmasında, kamusal alanlarının yok edilmesinde önemli pay sahibi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde başkanlıktan istifa eden Kadir Topbaş’ın yerine gelen Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Başakşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Uysal, Başakşehir’i, İstanbul genelinde yürütülen plansız, emlak projelerine dayalı kent politikalarına en uyumlu belediyelerden biri haline getirdi. AKP’ye yakın şirketlere onlarca imar ayrıcalığı tanındı, plan tadilatlarıyla bu şirketlere rant sağlandı.
Uysal son olarak Bahçeşehir Gölet Vadisi’nde yeşil alanı imar açmasıyla gündeme gelmişti. Özetle Topbaş gitti, yerine Başakşehir’i betona teslim eden Uysal geldi.
Uysal döneminde Başakşehir’de neler yapıldı?
-Bahçeşehir Göleti 103 milyon liraya Atmaca Grup’a verildi. Bölgenin kamusal alanı, yeşil alanı 11 bin 500 metrekarelik bölüm, inşaat için satıldı.
-Bahçeşehir’in kuruluşundaki imar planlarına göre sağlık tesisi için ayrılan alana “Sofa” konut projesi yapıldı. Şelale Park’ta ise yeşil alan, amfi tiyatro yıkılarak yerine restoran yapıldı. Mahkeme mevcut yerin eski haline dönüştürülmesine karar verdi. Karar uygulanmadı.
-Başakşehir Belediyesi, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ve diğer birimlere başvurarak bölgede imam-hatip lisesi yaptırmak için arsa talebinde bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Mall Of İstanbul’un bitişiğinde bulunan ve imarda okul alanı olan 12 dönümlük 858 ada 3 parsel nolu Hazine arazisi belediyeye devredildi. Belediye devir sonrasında plan tadilatı yaparak okul arazisini satışa çıkardı.
-İçinde tarihî bir hamam olan Bahçeşehir Camii karşısında yer alan arsa, sit alanı olmasına rağmen TOKİ aracılığı ile özel mülkiyete satıldı, alana imar planı yapıldı.
-Başakşehir Göçmen Konutları’nın tek yeşil alanı olan parkı, 2015 yılında imam hatip lisesi için yok edildi. Parkı savunan mahalle sakinleri aylarca süren mücadelesine rağmen park alanı yok edildi.
-Başakşehir Sular Vadisi’ndeki 1266 ada 1 parseldeki Kiler Holding’in yapmak istediği 40 katlı, 2 emsal inşaat alanına sahip olan rezidans projesini yine Sular vadisinde emsali daha yüksek olan Kiptaş’a ait 1251 ada 11 parsele taşındı.
-2015 yılında Bahçeşehir Belediyesi’nin bütçesinin gelir kalemleri içinde yer alan 188 milyonluk arsa satışı 486 milyonluk toplam bütçenin yüzde 39’unu oluşturdu. Kamunun arazileri, belediyenin tanıdık inşaat şirketlerine dağıttığı arsalara dönüştürüldü.
politeknik.org.tr