Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İSİG Meclisi: İşyerlerinde 6 ayda 208 işçi zehirlendi


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) çalışanların sağlığını tehdit eden gıda zehirlenmeleri konusundaki 2019 yılı raporunu açıkladı: İşyerlerinde 6 ayda 208 kişi gıdadan zehirlendi.

İSİG Meclisi, ülkede yaşanan gıda zehirlenmeleri konusunda 2019’un ilk 6 aylık verilerini yayımladı. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 5’inin işyerlerinde yaşandığını tespit eden İSİG Meclisi, son 6 ayda 173 işyerinde 208 işçinin, sağlıksız gıda nedeniyle zehirlendiğini açıkladı. Ülke genelinde ise 6 aylık periyotta toplam 43 vakada en az 3 bin 753 kişi gıda zehirlenmesi yaşadı, 1 kişi yaşamını yitirdi.

2019 yılının ilk altı ayında zehirlenme vakalarının yüzde 11’i kamu kurumlarında gerçekleşti. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 89’u özel firmalardan temin edilen gıdalardan kaynaklanırken yüzde 11’i ise dışarıdan temin edilen gıdalardan kaynaklandı.

Temiz suya koşulsuz erişim hakkı ihlal ediliyor

2019 yılında kamuoyuna yansıyan şehir şebeke suyundaki kirlenme nedeniyle yaşanan 2 ayrı zehirlenme olayında en az 2811 kişi etkilendi. İSİG Meclisi, temel bir insan hakkı olan temiz suya koşulsuz ve bedelsiz erişimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

Yemek hizmeti tasarruf aracı yapıldı

Yemek hizmetinin ekonomik krizle birlikte tasarruf aracı haline getirildiğini belirten İSİG Meclisi güvenli gıda hakkının gasp edildiğini vurguladı. İSİG Meclisi, ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte toplumun tüm kesimleri yoksullaştığını, sağlıklı, yeterli ve dengeli gıdaya erişimi daha da zorlaştığını ve zehirlenme vakalarının sık yaşandığını belirtti.

politeknik.org.tr


Exit mobile version