Hyundai’de “yüz kızartıcı” fesihler: Şirketlerin salgın önlemlerini kıyaslayan mühendis işten çıkarıldı

Hyundai Assan Genel Müdürlüğü’nde çalışan makina mühendisi, diğer otomotiv şirketlerinin ve Hyundai’nin diğer merkezlerindeki evden çalışma örneklerini kıyaslayan bir tabloyu yönetime gönderdiği için İş Kanunu’nun 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken mühendisler, mimarlar, şehir plancıları da birçok işyerinde çalışmaya devam ediyor. Hyundai Assan da 26 Mart tarihine kadar genel müdürlükteki yaklaşık 200 çalışanıyla beraber çalışmayı iş yerinden devam ettiren şirketlerden biriydi. Genel müdürlükte yapılan ‘çalışanlara ateş ölçümü, ortak kullanım alanlarının temizliği, dezenfektan kullanımı’ gibi önlemler hakkında çalışanlara ilgilendirme e-postaları gönderildi.

Dezenfektan var, fiziksel mesafe yok

Çalışanlar 50’şer kişinin bulunduğu açık ofislerde yakın mesafelerde oturarak çalışmaya devam ederken, atılan e-postalarda “sosyal mesafeye uyma” uyarıları yapıldı. Genel Müdürlük’te yedek parça stok planlama mühendisi olarak çalışan 31 yaşındaki makina mühendisi, atılan e-postalardan birine yazdığı nazik bir e-posta sebebiyle işten çıkarıldı.

Pınar Öğünç’ün Gazete Duvar’daki köşesinde yer alan e-posta şu şekilde:

“Değerli yöneticilerimiz ve ilgililer,

Covid-19 kapsamında şirketin belli bölgelerine yerleştirdiğiniz dezenfektanlar, ateş ölçme, tuvaletlerin temizliği gibi fiziksel önlemler için müteşekkiriz. Aldığınız önlemleri ve biz çalışanlara verdiğiniz değeri içimizde hissediyoruz. Şirketimizin sevdiği basit bir benchmark çalışmasını sizlerle paylaşıyorum.”

ebs benchmark

EBS Danışmanlık tarafından Mart ayı ortasında hazırlanan otomotiv sektörü kıyas tablosu


Gönderilen e-postanın “yüz kızartıcı suç” olduğu iddia edildi

İTÜ Makina Fakültesi mezunu mühendis, attığı e-postadan üç gün sonra, 25 Mart’ta, insan kaynakları departmanına çağrıldı. Mühendise, attığı e-postanın yönetimde çok fazla rahatsızlık yarattığı söylendi, özür ve pişmanlık içeren bir e-posta daha göndermesi ve durumu telafi etmesi istendi. Gönderdiği e-postada pişmanlık duyulacak bir ifade olmadığını belirterek talebi reddeden mühendise, İş Kanunu’nun 25/2 maddesi kapsamında iş sözleşmesine haklı fesih uygulandığı bildirildi.

İş Kanunu’nda 25/2 olarak bilinen madde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirme hakkını tanımlıyor. Bu kapsamda işten çıkarılan çalışanlar, hiçbir tazminata hak kazanamadığı gibi, iş güvencesi hükümlerinden ve işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. Kanunda cinsel taciz, hakaret, hırsızlık gibi durumlar örnek olarak gösteriliyor.

Test sonucu pozitif çıkan çalışanlar var

Hyundai Assan Kocaeli fabrikasında, ateşi yükselen bir çalışana müdahale etmek için gelen ambulansın fotoğrafını sosyal medyada paylaşan bir başka mühendis daha işten çıkarıldı.

Başka bir departmanda çalışan yöneticilerden birinin ve eşinin koronavirüs test sonuçlarının pozitif çıkması sonrasında, şirket 27 Mart’ta evden çalışmaya başlayarak üretime ara verdi. Evden çalışma uygulamasına başlanan ilk sekiz gün itibariyle, evden çalışmaya devam eden çalışanların kayıtlarda dört günlüğüne yıllık izinli gösterildiği, çalışmanın ispatlanamaması için iş e-postalarında önlem almaya zorlandıkları da iddia ediliyor.

politeknik.org.tr