Hatay İçin Buradayız İnisiyatifi 6 Şubat Maraş depremlerinde yıkılan Hatay Samandağ’ın ekonomik, sosyal ve ekolojik açıdan yeniden yapılanmasıyla ilgili rapor hazırladı.
Hatay Samandağ 6 Şubat Maraş depremlerinde fazlaca etkilenen ve büyük yıkıma uğrayan kentlerden biriydi. Kentte hafriyat çalışmaları devam ediyor ve geçici barınma alanının yanında yapılan moloz depolaması halk sağlığını hala tehdit ediyor. Samandağ’da sağlıklı bir yaşamının yeniden hazırlanması konusunda Hatay İçin Buradayız İnisiyatifi, saha çalışması yaparak gözlemlerini “Samandağ’da üretim sektörleri ile toplumsal ve ekolojik yaşam açısından yeniden yapılanma” başlığıyla bir rapora dönüştürdü.
Kentin yeniden yapılanma süreci ile ilgili gerekliliklere değinen rapor bu bağlamda yerelde yaşayanların, meslek ve bilim insanlarının görüş ve önerileriyle oluşturuldu. Ekonomik, sosyolojik ve ekolojik boyutlara çözüme odaklanan rapor Samandağ ve 42 mahallesini mercek altına aldı.
Kamu yararını esas alan planlama şart
Bölgesel yıkımların yaşandığı coğrafyanın yeniden yaşamsal niteliğe kavuşturulabilmesi için doğal, insani ve ekonomik ihtiyaçları gö-
zeten, depremin etkileri ve gelecekte olası felaketlere dirençli bir kalkınma yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu belirten Hatay İçin Buradayız İnisiyatifi kamu yararını esas alan planlamanın şart olduğuna değindi.
Samandağ’ın birikimine, üretimlerine, tarihsel ve kültürel zenginliklerine vurgu yapan Hatay İçin Buradayız İnisiyatifi raporda “Hatay İçin Buradayız İnisiyatifi olarak biz de insanların ve ekosistemlerin arasındaki bağları güçlendirip eşitsizlikleri azaltmak için kalkınma politikalarının bütüncül bir perspektifle ele alınması, bilimsel ve teknik verilere dayalı, kamu yararını esas alan bir planlama anlayışıyla, ortak strateji ve koordinasyon doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği yönündeki görüşleri benimsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Raporu incelemek için tıklayınız.