Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, Camialtı Tersanesi’nin film platosuna dönüştürülmek üzere sinemacılara verilerek kapatılmasını istemediklerini belirtti.
Kasımpaşa’daki Camialtı Tersanesi’nin önünde basın açıklaması yapan Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, gazetelerde ”Camialtı Tersanesi’nin sinema platosuna dönüştürüleceği” yönünde haberler yer aldığını hatırlattı.
Tersanenin, platoya çevrilmesini istemediklerini, bunun için kampanya düzenleyerek toplayacakları imzaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacaklarını ifade eden Timur, ”Camialtı Tersanesi’nin sinemacılara verilerek kapatılmasını istemiyoruz. Burası 600 yıllık geçmişi olan bir sanayi tesisidir. Dünyanın yaşayan en eski ikinci tersanesinin, gemi yapım işlevini sürdüren bir endüstriyel arkeolojik sit’in sinema platosuna dönüştürülmesi düşüncesini kabullenmiyoruz” dedi.
Timur, tersanede eski günlerdeki gibi olmasa da halen gemi yapım faaliyetinin devam ettiğine dikkati çekerek, birçok tersanenin yapamadığı büyüklükte olan 18 bin tonluk gemilerin yıllar önce Camialtı Tersanesi’nde inşa edildiğini söyledi.
İstanbul’un tarihi bir kent olmanın yanı sıra bir deniz kenti de olduğunu, Haliç içinde yer alan tersanede, gemilerin bakım ve onarımlarının yapıldığını belirten Tansel Timur, şunları kaydetti: ”Film Platosu’na dönüştürülmek istenen Camialtı Tersanesi’nin ikame maliyeti 300 ile 325 milyon TL dolayındadır. Tersanenin ve mevcut istihdam potansiyelinin yok edilmesinin ülkeye maliyetinin 1,5 milyar TL dolayında olacağı da ayrıca hesaba katılmalıdır.”
Gemi Mühendisleri Odası üyelerinin ve tersane çalışanları, açıklama sırasında ”Tarihi Kültürel Mirasa Sahip Çık”, ”Film değil İş”, “Rant Arazisi değil İş Sahası” yazılı dövizler taşıdı.
Basın açıklamasında CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Mustafa Dolu da hazır bulundu.
Kaynak: cumhuriyet.com.tr