GMO Karaköy İskelesi Rezaleti İçin Soruşturma İstedi

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, alabora olan Karaköy iskelesinin dubalarının su alma nedeni ve  sorumluların tespiti için derhal soruşturma başlatılmasını istedi.

Timur, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, 1984 yılında tamamlanarak işletmeye açılan Karaköy iskelesinin taşıyıcı dubalarının su almasıyla alabora olduğunu hatırlattı.

Bu konuda risk bulunduğunun yaklaşık bir yıl önce yazılı olarak yetkililere iletildiğini bildiren Timur, sökülüp takılabilir biçimde tasarlanan dubaların taşıyıcı sisteminin daha sonra birleştirilmesinin dubaların kontrol ve bakımlarını zorlaştırdığını ileri sürdü.

Olay meydana geldiğinde iskelede fazla yolcu bulunmaması ve hızlı tahliye nedeniyle can kaybının yaşanmamasının mevcut riskin büyüklüğü konusunda yanıltıcı olmaması gerektiğini kaydeden Timur, şöyle konuştu:

”İşletmeye alındığı günden bu yana su altı kesimindeki taşıyıcı dubaların ciddi denetimden, bakım ve onarımdan geçirilmediği, aslında ağır lodoslu havalarda gemilerin sığınma yeri olan iskelenin delinen dubaların su alması nedeniyle batışını lodosla açıklamaya çalışmak insan aklıyla alay etme anlamına gelmektedir. Halkımız, gerçeğe aykırı beyanlarla insanları yanıltmaya çalışan İstanbul ve ülke yöneticilerinden özür beklemektedir. İskele dubalarının su alma nedeni ve olaya ilişkin sorumluların tespiti için derhal soruşturma başlatılması gerekiyor.

Yapılacak teknik incelemenin şeffaflığı ve tarafsızlığının sağlanması için üniversiteler ve meslek odalarından inceleme kurulları dahil edilmelidir.”

Karaköy iskelesinin onarılması veya yenilenmesi için zaman geçirmeksizin bilimsel ve teknik kurallara uygun çalışma başlatılması gerektiğini vurgulayan Timur, ulaşım sorununu daha da büyüten olumsuzluğun bir an önce atlatılması gerektiğini aktardı.

Timur, ”İskele ve benzeri deniz yapılarıyla ilgili olarak Denizcilik Müsteşarlığı derhal gemilerde olduğu gibi kontrol ve bakım esaslı kurallar oluşturarak mevzuata dahil etmelidir. Bunlar yapılsaydı başımıza böyle olaylar gelmezdi” diye konuştu.

İDO’YA KALİTE ÖDÜLÜ VERİLMESİ
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş’ye (İDO) 17. Ulusal Kalite Kongresi çerçevesinde düzenlenen ”Ulusal Kalite Ödülleri” kapsamında ”Büyük Ölçekli İşletmeler” kategorisinde ödül verilmesine de değinen Timur, durumu bir ”kara mizah” olarak değerlendirdi.

Bir kuruluşun kalite ödülü almasının o kuruluşun kalite yönetim sistemine sahip olduğu anlamına geldiğini belirten Timur, böyle bir sisteme sahip kurumda iskelelerin hangi periyotlarda kontrol ve bakımlarının yapıldığının mutlaka mevcut olduğunu söyledi.

”Kuruluşa kalite yönetim sistemi belgesi veren akredite kuruluşun bu olay üzerine (iskelenin batması) bu belgeyi derhal sorgulamaya başlaması gerekir” diyen Timur, yüzer olmayan diğer yapıların (iskeleler) deprem açısından güvenirliği konusunda İstanbullular’ın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Timur, iskelelerin doğal afetlerde en çabuk sığınılan kaçış ve sığınma yerleri olduğunu vurguladı.

Kaynak: gazeteport.com