FiYapı’da iş cinayetinin sorumlusu belli

Emek ve meslek örgütleri Esenyurt’ta Fi Side projesi inşaatında 24. kattan zemine çakılan asansörde hayatını kayneden 3 işçi için şantiye önünde eylem yaptı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz denetim yapılmadan çalıştırılan asansörün malzeme yorulması oluşan ve krozyona uğrayan vidanın kopması nedeniyle düştüğünü açıkladı.

DİSK, KESK ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, dün (1 Şubat) Bahçeşehir FiYapı Fi Side yüksek katlı konut inşaatında yük asansörünün 23. kattan düşmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetine karşı eylem yaptı. Bugün (2 Şubat) şantiye önünde bir araya gelen emek ve meslek örgütleri, 3 yıl aradan sonra güvenlik kontrolü yapılmadan çalıştırılan asansörün katliama neden olduğunu açıkladı.

“Korozyona uğrayan vida koptu, acil fren sistemi devreye girmedi, asansör düştü”
Eylemde katliamın nedenleri hakkında konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Makina Mühendisi Süleyman Solmaz “Burada uzun süredir kullanılmamış ve korozyon sonucunda civatalar ömrünü tamamlamış. Bir civatanın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düşmüştür. Sebebi budur. Yani bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve korozyona uğrayan malzeme değişseydi biz bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık. Piyasanın denetim şartlarını sonucu asansör kontrolünün bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör muayene kuruluşunun inşaat firmasından talep ettiği teklif budur. İnşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş bununla ilgili bir işlem yapmayıp çalışmaya devam etmiştir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin liradır” dedi.

AKP’nin emek sömürüsü öldürmeye devam ediyor
Emek ve meslek örgütleri AKP’nin uygulayıcısı olduğu neoliberal sömürü düzeninde kuralsızlaştırılan çalışma yaşamının, maliyet hesabı yapılarak “sıfırlanan” işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin katliamlara davetiye çıkardığını belirtti. Basın açıklamasında “İşçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı kesin ve güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar ve onun çevresinde türeyen rantçı yandaş sermaye grupları her yıl binlerce insanımızın yaşamını yitirmesinin başlıca sorumlularıdır” dendi.

İş güvenliği uzmanı gözaltında, şantiye şefi aranıyor
Katliam sonrasında Fi Yapı Genel Müdürü Feridun Yüce, Alt taşeronu Bayram İnşaat Yetkilisi Muharrem Bayram, İş Güvenliği uzmanı Özge Erdoğan, Fi yapı İdari İşler Personeli Şekip Erman Karlı ve inşaat kalfası Tuncay Yüksel’i gözaltına alındı. Firmanın mimarı aynı zaman da da şantiye şefi İnci K. hakkında arama kararı çıkarıldı.

fiyapi_2 CaMwV_CW0AAt3nl (1) CaMzvV7WEAEYu1_ CaM1VddWwAAIDle

politeknik.org.tr