Tuzla’da 3 işçinin ölümü, 16 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan iş kazası Limter-İş tarafından, kazanın yaşandığı GİSAN Tersanesi’nin önünde protesto edildi. Yaşanan katliamda yaralananlar arasında stajını yapan 3 mühendislik öğrencisi de olduğu öğrenildi.
GİSAN Tersanesi Katliamına Protesto
Tuzla’da 3 işçinin ölümü, 16 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan iş kazası Limter-İş tarafından, kazanın yaşandığı GİSAN Tersanesi’nin önünde protesto edildi.
Sabah 7.30’da Sendika yönetici ve üyeleri ile destek için gelenler tersane önünde toplantı. “Artık ölmek istemiyoruz, İşçiyiz Haklıyız Limter-İş’le Güçlüyüz, Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz, Çalışma Bakanı İstifa” sloganları atıldı. Eyleme, sendikalaştıkları için işten atılan Arkas Holding Liman işçileri de katıldı. Polisin de çevrede yığınak yaptığı görüldü.
İlk açıklamayı Limter-İş Başkanı Cem Dinç yaptı. Dinç, “Kurallara uyulsa 3 arkadaşımız şimdi aramızda olacaktı, Çalışma Bakanı nerede?, Bir daha ölüm olursa canınızı yakarım diyen Başbakan nerede” diye sordu. Yaşanan kazanın nedenlerine ve aslında filika denemelerinin nasıl olması gerektiğine değinen Dinç, yaşanan ölümlerden hükümetin de tersane patronları kadar suçlu olduğunu söyledi.
Devlet yetkililerinin yaşanan her iş cinayetinin ardından çözümü tersane kapatmakta bulduklarını belirten Cem Dinç, kapatmanın arkasında işçilerin ücretsiz olarak sokağa atılması olduğunu ve bunun için bir tedbir alınmadığını ifade etti. Dinç, “Patronlarla birlikte işçiler de cezalandırılıyor. Bir kere daha tersane kapatmanın çözüm olmayacağını ilan ediyoruz. Tersane kapatıldığı koşullarda ise işçi arkadaşlarımızın ücretli izne tabi olmasını istiyoruz” dedi. Dinç kuralsızlığı, yasa dışılığı, keyfiliği ve de iş cinayetlerini kanıksamayacaklarını gerekirse bedeli ne olursa olsun GİSBİR’in kapısına dayanacaklarını söyleyerek açıklamasını bitirdi.
Cem Dinç’in ardından DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve liman işçilerini temsilen bir işçi konuşmalar yaparak tepkilerini dile getirdiler.
Yapılan basın açıklamasına çeşitli parti, sendika ve kitle örgütü temsilcileri de destek verdi. Eyleme 150 kişi katıldı.
“Filikada 3 stajyer”
Eylemden sonra görüştüğümüz, kazada yaralanan bir stajyer mühendis, deney sırasında filikada Gemi İnşa Mühendisliği öğrencisi 3 kişinin bulunduğunu söyledi. Mühendis adayı, haklarını nasıl arayacaklarını, ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini ifade etti. Testin başında bir Makina Mühendisinin bulunduğunu ve Fransız Loydu’ndan bir kişinin de testten önce geldiğini aktaran stajyer mühendis, filikaya bindirilirken bazı işçilerin “başımıza bir şey gelmez değil mi, çoluk çocuğum var” diyerek kaygılarını ifade ettiğini söyledi.
Politeknik – İstanbul