EMO-Genç Rüzgar Çalışma Grubu’ndan Ev Tipi Rüzgar Türbini

Ankara’da 5 üniversitenin elektrik-elektronik ve elektronik mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu EMO-Genç Rüzgar Çalışma Grubu tarafından yapılan ev tipi rüzgar türbini prototipi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi terasına kuruldu. Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi’nde eğitim gören 7 öğrenci tarafından gerçekleştirilen proje ile nükleer santrallerin Türkiye ve dünya için zorunlu olmadığı, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla hazırlandığı belirtildi. 
     
Projenin içinde yer alan Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Atilla Kaçar, projenin 2009 yılında EMO-Gençler olarak düzenledikleri yaz kampında ortaya çıktığını söyledi. Doğaya, insana katkı yapan bir proje planladıklarını anlatan Kaçar, EMO Ankara Şubesi’nden Mehmet Ali Kıran ve Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Timur Aydemir’den yardım aldıklarını kaydetti. Proje başlamadan önce Balıkesir bölgesindeki rüzgar santrallerini gezdiklerini ve bilgi aldıklarını ardından da projeye başladıklarını anlatan Kaçar, teorik kısmıyla beraber projenin 1,5 yıl sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: 
     
”Temiz enerji üretimi kapsamında ele alırsak biz rüzgar türbinlerini öğrencilerin bile yapabileceğini göstermek istedik. Ayrıca bu proje ile biraz da enerji politikalarını sorgulamak istedik. Enerji üretimi için illa nükleer santrallere gerek yok. Yerli ve yenilebilir kaynaklarla da enerji üretilebilir. Özellikle rüzgar enerjisi gibi temiz kaynakların kullanılması gerekiyor.” 
     
Köy okuluna hediye edecekler
     
Ürettikleri türbin ile iyi bir rüzgar olduğu zaman 250 vatlık enerji üretilebildiğini, bununla da 10 tane ampulün yanabileceğini kaydeden Kaçar, ”Geliştirdiğimiz ev tipi türbin aydınlatmada rahatlıkla kullanılabilir. Biz bu tür türbini önce Gazi Üniversitesi’nin Gölbaşı yerleşkesine kurarak test edeceğiz, ardından da bir köy okuluna hediye edeceğiz. Bu bizim ilk çalışmamız, bu çalışma geliştirilerek diğer köy okulları da bu tür türbinlerle aydınlatılabilir” diye konuştu. 
     
Proje grubunda yer alan Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ayşe Akkaya ise proje fikri ortaya çıktıktan sonra EMO’dan 2 bin liralık bir bütçe aldıklarını, türbini ise 1950 liraya mal ettiklerini söyledi. Türbinde kullanılacak bazı malzemeleri laboratuvarlarda bizzat kendilerinin yaptığını, türbinde kullanılan mıknatısların yurt dışından geldiğini, türbin direğinin ise Ostim’de yaptırıldığını anlatan Akkaya, ”Ostim’de bir imalathaneye gidip böyle bir direk istediğimizi söylediğimizde önce yapmak istemediler. Milyonlarca liralık siparişleri dururken bizimle uğraşmak istemediler. Ama projemizi dinledikten sonra ‘bizim de katkımız olsun’ diyerek bize yardım etmek istediler. Ostim’de 60 yaşlarında Satılmış isimli bir amca direği yaparken gözleri doldu, ‘bu türbinin nasıl yapıldığını bana da öğretin, ben de köyüme yapayım’ dedi” diye konuştu.