Denetim ve yaptırım yok: Kaçak ocaklarda iş cinayetleri devam ediyor

Zonguldak’taki kaçak ocakta 2 maden işçisi gazdan etkilenerek hayatını kaybetti. Maden mühendisleri, kaçak ocakların TTK ve Valilik tarafından bilindiğini ancak gerekliliklerin yerine getirilmediğini söylüyor.

Zonguldak’ta maden işçileri iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam ediyor. Kozlu İlçesi Ören Köyü yakınlarında kaçak olarak faaliyette bulunan maden ocağında gazdan etkilenen 2 maden işçisi hayatını kaybetti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, gaz maskeleriyle girdikleri ocaktan Hasan Okumuş (47) ve Hayrettin Akdermioğlu’nu dışarı çıkardı. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, 2 işçinin hayatını kaybettiği tespit edildi.

Özelleştirme, taşeronlaşma işçileri öldürüyor
Konuyla ilgili Politeknik’e konuşan Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK Sekreteri Mehmet Makar, özelleştirmeler, taşeronlaşma ve uygulanan rödovans sistemiyle birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yerini şirketlerin karlarının aldığını belirtti. Makar, şunları söyledi:

Zonguldak havzasında bulunan madenlerin ruhsat hukuku Türkiye Taşkömürü Kurumuna, TTK’ya aittir ve yaşanan olay TTK’nın sorumluluk alanı içinde yaşandı. Kaçak ocaklar yıllardır Zonguldak’ın en büyük sorunu ve hala çözülemedi. Kaçak ocaklardaki sayının ve bu ocaklardaki kazaların artışı TTK sahalarının rödovans sistemi ile özel şirketlere kiralanmasıyla başladı.

Kaçak ocaklarda süreç şu şekilde işlemektedir; kaçak ocaktan çıkarılan kömürün nakliyesinin ve satışının yapılabilmesi için sevk fişine ihtiyaç vardır. Aksi halde kaçak ocaktan çıkarılan kömürün nakliyesi sırasında herhangi bir denetimde sevk fişi olmadığı için yakalanma riski vardır. Zonguldak’ta TTK’nın ruhsat sahalarında ocakları bulunan rödovansçı şirketlerin ürettikleri kömürün nakliyesi ve satışını yapabilmeleri için yasal bir işletme olmalarından kaynaklı yasal sevk fişleri vardır. Rödovansçı işletmelerin çevresinde bulunan kaçak ocaklardan çıkarılan kömürler bu işletmeler tarafından piyasanın daha düşük fiyatına satın alınarak kaçak yollarla üretilen kömür resmileştiriliyor. Ve kaçak ocaklardan üretilen kömür böylelikle sevk fişi bulunan işletmeler tarafından satışa sunuluyor.

‘TTK ve Valilik gerçeği biliyor ama yaptırım yok’
Bölgede benzer durumda birçok ocak olduğunu belirten ve ilgili bakanlıkların, valiliğin durumu bilmesine rağmen kaçak işletmelere göz yumduğunu belirten Makar şöyle konuştu:

Kaçak ocak faaliyetlerini, Zonguldak’ta sokakta bulunan vatandaş, TTK, Vali dahil herkes biliyor. Ancak yıllardır tespit edilen birkaç kaçak ocağın TTK tarafından dinamitle ocak ağzının kapatılması dışında bir çözüm üretilmiş değil. Bir kaçak ocakta iş cinayeti yaşanmışsa ocağın sahibi hemen ocakta ölen işçi olarak öne çıkarılıyor ve ocak sahibi bu şekilde kurtulmuş oluyor. Valilik, TTK ve kolluk kuvvetleri kaçak ocaklarla ilgili gerekli takip denetim ve sonucunda yaptırımları uygulamıyor. Kaçak ocaklar, denetimsiz bir şekilde çalışmaya, madencilerin can güvenliğini yok saymaya devam ediyor.

politeknik.org.tr