Çalışma yaşamında sıkça ortaya çıkan hak ihlallerine karşı mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının çalışma yaşamındaki haklarını hatırlatmak amacıyla Politeknik’in hazırladığı “Çalışma Yaşamında Haklarımız” broşürü yayımlandı. Broşür, 4857 Sayılı yasa kapsamında özel sektörde çalışan mühendislere, mimarlara, şehir plancılarına hitap ediyor.
Çalışma Yaşamı ve Mühendisler Broşür Dizisi’nin ilki olan broşür, güvencesizliğin hızla derinleştiği ofislerde, plazalarda, madenlerde, şantiyelerde, atölyelerde; sözleşmelerden çalışma saatlerine, izinlerden ücretlere, sendikal haklardan işçi sağlığı ve iş güvenliği başlıklarına kadar sıkça yaşanan sorunlara cevap veriyor.
Güvence mücadelesine katkı sunma amacı taşıyan broşürün giriş yazısı şöyle;
Mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının hakları var!
Üniversiteden mezun olduktan sonra mühendis, mimar, şehir plancısı bizler de diğer pek çok meslek alanında olduğu gibi güvencesiz bir çalışma yaşamı gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Güvencesizlik birçok şekilde karşımıza çıkabiliyor. Kimilerimiz düşük ücretlerle çalışıyor, kimilerimizin sigorta prim bedelleri gerçek ücret üzerinden ödenmiyor, pek çoğumuz hayatlarımızın en verimli zamanlarında uzun saatler boyu plazalarda, ofislerde, şantiyelerde ücreti ödenmeyen fazla mesailere mecbur bırakılıyoruz.
Birlikte, dayanışma ve mücadele ile çalışma koşullarımızı iyileştirebileceğimize inanıyoruz.
Başlangıç için çalışma yaşamındaki haklarımızın neler olduğunu anlatmak ve meslektaşlarımızla paylaşmak istedik. Cep kitapçığımız çalışma yaşamımızda karşılaştığımız hak ihlallerine karşı sıkça sorduğumuz sorulara, yasal haklarımız çerçevesiyle cevap veriyor.
Çalışma yaşamımızda haklarımızı bilerek yapacağımız ‘küçük’ itirazların örgütlü itirazlara dönüşmesini diliyor, kitapçığımızın iş güvencemize katkı sunmasını umuyoruz…
Politeknik’in yayımladığı Çalışma Yaşamında Haklarımız Broşürü için tıklayınız.
politeknik.org.tr