Türkiye’de hızla gelişen bilişim sektöründeki ilk grev, DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası tarafından ÜNİBEL’de başlatıldı. Sendika ile İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan ÜNİBEL Özel Eğitim ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. AŞ arasında sürdürülen 4. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika, aldığı GREV KARARI’nı 9 Temmuz 2010 tarihinde uygulamaya koydu.
Saat 08.30’da işyerinde toplanan Sosyal-İş üyesi çalışanlar, saat 09.00’da alkışlarla GREV’i başlattı. İşyerindeki tüm Sosyal-İş üyelerinin eksiksiz katıldığı GREV’de çalışanlar, “Hak verilmez alınır” sloganı atarak alkışlarla işyeri önüne inerken, İZSU çalışanları da grevci çalışanları alkışlayarak desteklerini sundular.
Saat 12.00’da gerçekleştirilen açıklamaya ise sendikalar, demokratik kitle örgütleri, farklı işyerlerinden Sosyal-İş üyeleri ve İZSU çalışanları desteklerini sundular. “BU İŞYERİNDE GREV VARDIR” pankartının asılmasından sonra Sosyal-İş İzmir Şube Başkanı Müfit Ereş bir konuşma yaparak konukları selamladı ve süreç hakkında bilgi verdi. Ereş’in konuşmasının ardından Sosyal-İş GYK Üyesi Engin Sezgin söz alarak basın açıklamamızı kamuoyu ile paylaştı. Sezgin açıklamada “Toplu Sözleşmenin masa başında bitmesi için sendikamızın her türlü gayreti, ve müzakere girişimlerine rağmen aylardır Belediye yada şirket yetkililerinden sonuç alıcı bir adım maalesef atılmamıştır. 22 Aralık’ta başlayan toplu görüşmeler, 7 buçuk aylık bir süre zarfında çözümsüzlüğe doğru itilmiştir” şeklinde konuşarak ÜNİBEL AŞ’den çalışanların sorunlarının adaletli bir şekilde çözülmesini istedi. Belediyeye bağlı şirketler içerisinde en düşük ücretle çalışan işçilerin ÜNİBEL çalışanları olduğunu ifade eden Sezgin, sendikanın istediği iyileştirme zamlarının işverence kabul edilmediğini söyleyerek, “1. yıl için talep ettiğimiz ücret miktarının işverene net maliyeti 8000 TL civarındadır. Şirket ve Belediye bütçesi düşünüldüğünde bu talebimizin şirkete ekonomik bir külfet getireceğini hiç kimse iddia edemeyecektir” dedi. Sezgin açıklamada şunları kaydetti:
“Ünibel çalışanlarının sağlamış oldukları nitelikli hizmetler ile belediyeye yaratmış oldukları katma değer göz önünde bulundurulduğunda gelinen durum ayrıca düşündürücüdür. Talebimiz açık ve nettir: Fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz. Eşitlik istiyoruz. Adalet istiyoruz.”
Yapılan konuşmalardan sonra çalışanlar davul ve zurna eşliğinde grev halayı çekti.
Basının yoğun ilgi gösterdiği ÜNİBEL’deki grev renkli görüntülere de sahne oldu. Sosyal-İş üyeleri grev hazırlıları kapsamında üstlerinde çeşitli yazılar yazan önlükler de hazırladı. Bu tişörtlerden bazı örnekler şöyle:
– Bilgisayarda sayfayı yenilemek için kullanılan F5 tuşuna gönderme yaparak: “F5: Sözleşmeyi yenile”;
– “insaf@unibel.net.ol”
– Bilgisayarda “tümünü seç” komutunun kısa yolu olan “Ctrl A” komutuna gönderme yaparak “Ctrl+A : Toplu Sözleşme”
– Bir dosyayı kaydetmeye yarayan “Ctrl+S” komutuna gönderme yaparak “Ctrl+S: Sözleşme imzala”
– “e-belediye / e-yeter”
ÜNİBEL Belediye’ye yazılım geliştiriyor
ÜNİBEL AŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüğü’ne, belediyeye bağlı 12 şirkete her türlü yazılım, donanım, web tasarımı ve programlaması, web güncelleme, teknik destek hizmetleri, 743 muhtarlığın bilgisayar sistemlerine verilen yazılım, donanım, teknik destek hizmetleri, Gaziemir Eğitim Merkezi’nde İzmir halkına verilen bilgisayar programları eğitimleri gibi işleri gören bir belediye iştirakidir. Sendikanın açıklamasına göre Belediyeye bağlı tüm şirketler içinde ücretler ve sosyal haklar yönünden bir çok şirketin gerisinde olan ÜNİBEL çalışanlarının net ücretleri sosyal haklar dışında bırakıldığında 630 ile 711 TL arasında değişmekte olup, sendika tarafından 1. altı ay için seyyanen net 200 TL ücret zammı talep edildi. Ancak işveren tarafı sendikanın talebi karşısında 45 ile 105 TL arasında bir yıllık zam yapmayı önerdi. Sendikanın bu makul talebinin kabul edilememesi ve görüşmelerde anlaşmaya varılamaması üzerine 9 Temmuz 2010 tarihinde ÜNİBEL’de Grev uygulaması başlatıldı.