Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Beyaz Baretin Kadrajı fotoğraf sergisi İstanbul’da açılışla başladı


Politeknik’in, Beyaz Baretin Kadrajı sloganı ile düzenlediği ‘Mühendis Mimar Şehir Plancılarının Gözünden Çalışma Yaşamı’ fotoğraf sergisi Ankara’dan sonra İstanbul’da açılış gecesiyle başladı.

Mühendislerin, mimarların, plancıların çalışma ortamlarını, şahit olduklarını görünür kılmak için düzenlenen ve farklı illerden 32 mühendisin fotoğrafının yer aldığı ‘Beyaz Baretin Kadrajı’ fotoğraf sergisi 23 Mayıs’ta İstanbul’da açılış gecesiyle başladı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ndeki açılışa DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu üyeleri, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Haydar Karaçam, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK Sekreteri Mehmet Makar, TTB Onur Kurulu üyesi Ali Çerkezoğlu, İstanbul DİSK Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, Toplumcu Mühendisler Mimarlar Meclisi üyeleri de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Politeknik YK Sekreteri Efe Ersöz plazada, ofiste, şantiyede, fabrikada her geçen gün zorlu koşullarda çalışmak zorunda kalan ve bu koşulları fotoğraflayan meslektaşlarına, sergi için emek veren seçici kurul üyelerine teşekkür etti.

Ersöz’ün ardından seçici kurulda yer alan maden mühendisi Mehmet Makar söz aldı. İki ay boyunca mühendislere, mimarlara, plancılara ulaşmaya çalıştıklarını, ülkenin farklı illerine yayılan sergi çağrısıyla birçok çalışma alanından fotoğraflar geldiğini belirtti. Makar, sergide fotoğrafları seçerken çok zorlandıklarını, meslektaşlarının çektiği fotoğrafların temasının çok kuvvetli olduğunu belirtti. Makar seçici kurul adına, sergiye fotoğraf gönderen meslektaşlarına selam yolladı.

Makar’ın ardından söz alan Politeknik YK Başkanı Ersin Kiriş, Ankara’nın ardından İstanbul’a taşınan fotoğraf sergisinin; emeği, özgürlükleri, temel hakları tırpanlanan, ücretleri her geçen gün eriyen, ekonomik çöküşün altında bırakılmak istenen, farklı çalışma ortamların benzer sorunlarla boğuşan mühendislerin, mimarların, plancıların yaşamlarını yansıttığını belirtti. İşyerlerinde kurulacak dayanışmanın, yürütülecek ortak mücadelenin güvenceli bir çalışma yaşamı için elzem olduğunu belirten Kiriş, bugün çalışma ortamlarını görünür kılmakla başlayan bu çalışmanın genişleyerek büyüyeceğini belirtti. Kiriş, sergiye katılan, takip eden tüm meslektaşlarına teşekkür etti.

Kiriş’in konuşmasının ardından sergide ödül kazanan makina mühendisi Selma Eroğlu ve iş güvenliği uzmanı Volkan Umar ödüllerini aldı. Fazla mesai temalı fotoğraflarla sergiye katılan Eroğlu ödülünü, çalıştığı projelerde hiç izin verilmeden, aralıksız mesailere mahkum edilmeye çalışılan, yaşamları yok sayılan tüm çalışma arkadaşları ve meslektaşları adına aldığını ifade etti. Eroğlu’na ödülünü Politeknik üyesi Pınar Hocaoğulları verdi.

Eroğlu’nun ardından Volkan Umar’a ödülünü, İSİG Meclisi’nden makina mühendisi iş güvenliği uzmanı Ertuğrul Bilir verdi. Kısa bir konuşma yapan Ertuğrul Bilir, çalışma ortamının güvenliğinin sağlanması çabasının, mücadelesinin sadece iş güvenliği ile görevli kişilerin değil tüm mühendislerin asli sorumluluğu olduğunu belirtti. Bilir, çalışma koşullarının daha görünür olmasını sağlayan fotoğraf sergisinin mücadeleye katkı sunacağını belirtti.

Bilir’in ardından konuşan Volkan Umar, sergiye, çalıştığı şantiyelerde çektiği fotoğraflarla katıldığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında emek verdiğini belirtti. Çalışma koşullarının her geçen gün daha kötüye gittiğini, yeni çıkarılan yönetmeliklerle güvenli çalışma ortamı sağlamanın zorlaştırılacağını belirten Umar, çalışanların yaşamını yitirmedi çalışma ortamlarını oluşturmak için çabalamaya, mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti, herkese kolaylıklar diledi.

Ödül törenin ardından açılış kokteyli yapıldı. Sergi, 27 Mayıs akşam saatlerine kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin 3. katında açık kalacak. 

politeknik.org.tr


Exit mobile version