SEMPOZYUM -Planlama ve Mimarlık Alanının Son On Yılı
İlk Çağrı ve Bildiri Duyurusu 11–12 Haziran 2009
Sempozyum Konusu:
2000 yılı Türkiye için 80’lerle birlikte benimsediği neo-liberal politikaların ve buna eşlik eden teknoloji alanındaki gelişmelerin etkisinin toplumun tüm alanlarında görünür hale geldiği bir dönemin başlangıcı oldu. Uluslar arası sermaye hareketlerine açık ve gelişmiş ülkelerin politikalarını işlevselleştiren bir çevre ülke olarak Türkiye, günümüzde dünya ve ülkedeki ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerinden hızla etkilenmekte ve bu durumu aşmak için her alanda yeniden yapılanma arayışı içine girmektedir. Gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere tüm dünya ülkelerinin yaşamakta olduğu bu krizlerin, çelişkilerin, ikilemlerin derinleşmesine karşı çözüm arama gayreti her bilim ve meslek alanı için temel konu olarak karşımızda durmaktadır. Bu bağlamda krizler derinleştikçe, çelişkiler ve ikilemler çeşitlenip çoğaldıkça kentsel mekânın da tartışma öznesi olma özelliği etkinleşmekte, toplumun politik ve kültürel, güç ilişkileri somut olarak kent mekânında deşifre olmaktadır. Bu nedenle mimarlık ve planlama alanları toplum nezdinde daha gözle görülür, tartışılır, eleştirilir hale gelmektedir.
Sermayenin, yeni ideolojilerin ve kültürel kodların akışkanlığının her geçen gün hızlanması kentleri biçimlendiren faktörleri çeşitlendirmekte ve çok boyutlu hale getirmektedir. Bir taraftan toplumun üst ve orta-üst kesimlerine sunulan yeni yaşam ve yapı formatları yeni malzeme ve teknolojiler kullanılarak üretilmekte iken diğer taraftan orta ve orta alt kesimler kendi politika ve kültürlerine kentte yer açmaya devam etmektedirler. Kentler bir taraftan özelleştirme, yerellik gibi yeni kamu politikalarının egemenliği altına girerken yeni bir mimarlık dili de bu sürece eşlik etmektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen bu sempozyumun amacı kent mekânını biçimlendiren mimarlık ve planlama alanlarında son 10 yıldır yaşanmakta olan değişimin ve bu değişimin arkasında yatan dinamiklerin çözümlenmesi, tartışılması, yeni bilgilerin ve bakış açılarının paylaşılmasıdır. Çok bileşenli olan bu olguların tümünün tartışma ortamında yer alabilmesi için bu ilk duyuruda alt başlıklar tanımlanarak herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Gelen bildiri özetlerinin Bilim Kurulu tarafından yapılacak değerlendirilmesi sonrasında sempozyumun oturum başlıkları belirlenecektir.
Sempozyuma bildiri sunarak katılmak isteyenlerin bildiri özetlerini 15 Ocak 2009 – 26 Ocak 2009 tarihleri arasında sempozyum sitesine (www.pmonsempozyum.org) yüklemeleri beklenmektedir.
Başvuruda bildiri sahibinin adı, soyadı, mesleği, çalıştığı kurum, görevi, adresi ve telefon, faks, e-posta bilgilerinin yer alması gerekmektedir.
Bildiri özeti; bildirinin amacını, yanıt aranacak soruları açıklayan ve çalışmanın yöntemi ile beklenen sonuçlarını içeren 800–1000 kelimelik bir metin olmalı ve bildiri ile doğrudan ilgili temel kaynaklar ile en az üç anahtar kelime içermelidir.
Bildiri özetleri Bilim Kurulu tarafından değerlendirilecek ve sonuçlar bildiri sahiplerine 02 Mart 2009 tarihinde bildirilecektir.
Sempozyum Takvimi:
Bildiri özeti gönderme için son tarih: 26 Ocak 2009
Bildirilerin değerlendirilmesi ve bildirimi: 02 Mart 2009
Bildiri tam metinlerinin teslimi: 18 Mayıs 2009
Sempozyum tarihi: 11–12 Haziran 2009
Danışma Kurulu
Emre Aysu, Prof. Dr. YTÜ
Hüseyin Cengiz, Prof. Dr. YTÜ
Yüksel Dinçer, Prof. Dr. GSÜ
Oktay Ekinci, Y. Mimar,
Korhan Gümüş, Y. Mimar, İstanbul 2010 Kentsel Projeler Direktörü
Orhan Hacıhasanoğlu, Prof. Dr. İTÜ
Aykut Köksal, Y. Mim. MSGSÜ
Hakkı Önel, Prof. YTÜ
Betül Şengezer, Prof. Dr. YTÜ
Rengin Ünver, Prof. Dr. YTÜ
Bilim Kurulu
Zekai Görgülü (Başkan), Prof. Dr. YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı
Emre Arolat, Y. Mim. Arolat Mimarlık
Ömür Barkul, Doç. Dr. YTÜ
Can Binan, Doç. Dr. YTÜ
İclal Dinçer, Doç. Dr. YTÜ
Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. UÜ
Feridun Duyguluer, Y. Şeh. Plancı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
Zeynep Enlil, Doç. Dr. YTÜ
Emel Göksu, Prof. Dr. DEÜ
Tülin Görgülü, Doç. Dr. YTÜ
Nuran Zeren Gülersoy, Prof. Dr. İTÜ
Çağatay Keskinok, Doç. Dr. ODTÜ
Güzin Konuk, Prof. Dr. MSGSÜ
Tarık Şengül, Doç. Dr. TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı
Uğur Tanyeli, Prof. Dr. YTÜ
Hülya Turgut, Prof. Dr.
Bülent Tuna, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı
Düzenleme Kurulu
Tülin Görgülü Doç. Dr. YTU (Başkan)
Tolga Akbulut, Yrd. Doç. Dr. YTÜ
Emrah Altınok, Ar. Gör, Y. Şeh. Pl. YTÜ
Serhat Başdoğan, Ar. Gör. Y. Mim. YTÜ
İclal Dinçer, Doç. Dr. YTÜ
Tayfun Kahraman, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri
Senem Kaymaz Koca, Ar. Gör. Y. Mim. YTÜ
Funda Kerestecioğlu, Yrd. Doç. Dr. YTÜ
Selim Ökem, Dr. YTÜ
Serkan Sınmaz, Ar. Gör, Y. Şeh. Pl. YTÜ
Sırma Turgut, Yrd. Doç. Dr. YTÜ
Sami Yılmaztürk, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri
Sempozyum Katılım Ücreti:
100 YTL.dir. Bu ücrete Bildiriler Kitabı, öğle yemekleri, çay-kahve ikramları dâhildir.
Yayın:
Bilim Kurulu tarafından sempozyumda sunulmak üzere seçilen bildirilerin tümü Bildiriler Kitabında yayımlanacaktır. Ayrıca Bilim Kurulu’nun seçeceği bildiriler YTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ulusal hakemli e-dergisi olan ve Art& Architecture Complete ile Ulakbim Sosyal Bilimler veritabanında yer alan MEGARON’da yayımlanacaktır.
İletişim Adresi: Emrah Altınok Senem Kaymaz Koca
Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü Mimarlık Fakültesi 34349 Yıldız Beşiktaş – İSTANBUL e: bilgi@pmonsempozyum.org T: 0212 3832585