İstanbul ve Kuzey Ormanları’nda bulunan askeri alanların kamu malı olmaktan çıkarılıp inşaat sermayesine teslim edilmesi ile ilgili tehdit devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, “Belediyeler de bu alanları kentsel dönüşüm için istiyor” dedi. Işık’ın “taşınacak alanların tamamı yeşil değil” beyanatı belli ki tepkileri durdurmak için… Kuzey Ormanları Savunması yağma girişimine karşı yeniden hatırlatma yaptı: “Yeşil veya değil, taşınacak bütün askeri alanlar kamuya aittir ve askeri alanlar inşaat sermayesine açılamaz! Askeri alanlar, TOKİ, kentsel dönüşüm vb. projelere kurban edilmemeli, orman içindeki ve sınırındaki alanlar ormana iade edilmeli, İstanbul içinde kalanlar ise koru alanı olarak korunmalıdır.”
Habertürk’ten Deniz Çiçek’e röportaj veren Fikri Işık, askeri arazilerin değerlendirilmesinde üç prensibi benimsediklerini belirterek, önceliklerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olduğunu söyledi. Askeri arazilerin taşınmasının da bir maliyeti olduğunu kaydeden Işık, “Dev tesisleri bir yerden kaldırıp başka bir yere götüreceğiz. Altyapıyı ve üstyapıyı götürmenin maliyeti ayrı ayrı yüksek” dedi.
“Taşımanın maliyeti var”
Işık, kentsel dönüşüm ihtiyacı için askeri arazilerin değerlendirileceğini ifade ederek, “Şehir içinde kalmış yeşil alanlar mutlaka korunacak. Taşınacak alanların tamamı yeşil alan değil. Buna göre kentsel dönüşüm ihtiyacı da gözetilecek. Diğer kurumlarla bu temel prensipleri konuştuk. Taşınma maliyetleri de önemli. Bu üçünü dengeleyecek bir formülasyon, anlayış içinde hareket edeceğiz” bilgisini verdi.
Milli Savunma Bakanlığı’na tanınan yetkiyle de bazı adımlar attıklarını, Konya’da kent içinde kalan cephanelik için Konya Belediyesi ile çalışma başlattıklarını dile getiren Işık, bu alanların ücretsiz verilmeyeceğini vurguladı, “Belediye ile detayları konuşuluyor. Şehir dışına alacağız” diye konuştu.
Tek tek tespit ediliyor
Askeri arazilerin durumuna yönelik çalışmayı Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ortak yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyük şehirler başta olmak üzere, kentsel dönüşüm yapılan illerdeki askeri arazileri inceliyor. 3 bakanlığın kurduğu komisyon da 81 ildeki askeri arazileri tek tek çıkaracak. Milli Savunma Bakanlığı, taşınacak arazileri belirleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu arazilerden yeşil alan niteliği bulunmayanları kentsel dönüşüm için planlayacak. Maliye Bakanlığı da askeri tesisler için kent dışında yeni Hazine arazileri tahsis edecek. Askerlik şubesi gibi tesisler kent içinde kalmaya devam ederken, tank taburları, cephanelik ve atış alanları gibi yapılar ise taşınacak.
Kuzey Ormanları Savunması, 4 Ocak’ta askeri alanlarla ilgili yaptığı basın açıklamasında konuya dikkat çekmişti. KOS’un yaptığı açıklamada “Ormana ait olan askeri alanlar, ormanın içinde kalmalı. askeri alanlar rant projelerine peşkeş çekilmesin” denmişti.
Kaynak: kuzeyormanlari.org