Akkuyu Nükleer Santralı’nda mühendislerin sahte imzalarına takipsizlik

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiğine dair TMMOB’nin yaptığı suç duyurusunda savcılık takipsizlik kararı verdi. TMMOB karara itiraz edecek.

Mersin’de halkın ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen yapılmak istenen Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) Nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na olumlu kararı veren nükleer enerji mühendislerinin noter tasdikli imza beyannameleri ile ÇED raporlarına atılan imzalarının farklı olduğu konusunda TMMOB’nin bulunduğu suç duyurusunda, savcılık takipsizlik kararı verdi. TMMOB, nükleer enerji mühendislerinin rapordaki imzalarını ve imza beyannamelerindeki imza örneklerini bağımsız adli kriminologlara göndermiş ve “Örneklerinin uyuşmadığı ve aynı kişiler tarafından atılmadığını” sonucunu almıştı. Savcılığın takipsizlik kararıyla birlikte imzaların adli kriminologlara gönderilerek, sahte olup olmadığının bilirkişiler tarafından ortaya çıkarılmasının önüne geçilmiş oldu.

TMMOB’nin sahte imza başvurusu, Danıştay’da görülen ve Akkuyu NGS projesinin ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada da görüşülecek.

Islak imzalar ortada yok
BirGün Gazetesi’nde yer alan habere göre ÇED raporunun teslim edildiği karar mercii olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, soruşturmanın başlangıcından itibaren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı oyalamış, savcılıktan defalarca talep edilmesine karşın Nihai ÇED raporlarında mühendis imzalarının yer aldığı kısımların asıllarını Savcılığa iletilmemişti. Soruşturma dosyasına giren yazışmalarda, Bakanlığın savcılık tarafından istenen ıslak imza asıllarını 14 Mayıs 2016’da gönderdiği anlaşılıyor. Soruşturma dosyasında Bakanlığın savcılığa gönderdiği evraka ait zarf ve kargo takip numarası da bu bilgiyi doğruluyor. Ancak bu evrak soruşturma dosyasında bulunmuyor, dolayısıyla TMMOB avukatları Nihai ÇED Raporunun ıslak imzalı aslına erişemiyor.

Dönemin bakanı skandala kılıf uydurmuştu
AKP’nin yağma ve talan projelerinde genel olarak uyguladığı ısmarlama ÇED raporları, projeleri ÇED raporlarından muaf tutma uygulamalarına Akkuyu Nükleer Santral Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda imza sahtekarlığı eklenmişti. Skandal gündeme geldiğinde açıklamarda bulunan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce “Akkuyu konusunda çıkan sahte ÇED raporu haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Birileri engellemeye çalışsa da Türkiye gelişmeye devam edecek” ifadeleriyle sahte imza skandalını hayali düşmanlarla açıklamaya çalışmıştı.

politeknik.org.tr