İMO: “Bu hukuksuzluk ve keyfiyet sona ermelidir”

Taksim Gezi Parkı merkezli başlayan olaylar ne yazık ki, siyasi iktidarın uzlaşmaz, hukuk tanımaz ve keyfi uygulamaları nedeniyle derinleşerek devam ediyor.

Günlerdir polis tarafından işgal altında tutulan ve bugün İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından yeniden ‘halka` açılacağı duyurulan Gezi Parkı`nda bir araya gelen insanlar yine polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Valiliğin kararı uyarınca, günlerdir yasak olan parktan yararlanmak için Taksim Dayanışması`nın çağrısına uyan İstanbulluları polis zor kullanarak parkın dışına çıkarttı.  Valiliğin Taksim Gezi Parkı`nda 23 günden bu yana süren işgale devam kararı verdi anlaşıldı.

İnsanlar en temel ve sıradan demokratik hakkını bile kullanamamakta, kent içinde istediği parka, istediği alana çıkamamaktadır. Çıkamaya yeltendiğinde ise şimdiye kadar defalarca olduğu gibi polisin orantısız güç kullanımına maruz kalmaktadır.

Bugün Taksim Dayanışması üyelerinin darp edilerek gözaltına alınması siyasi iktidarın en küçük demokratik girişime bile tahammülü olmadığını göstermektedir. Kaldı ki Taksim Dayanışması, sürecin başından bu yana demokratik yol ve yöntemlerin dışına çıkmamış, sorunu derinleştirmekten ziyade çözmek için çaba harcamış, bu nedenle de taraflı tarafsız herkesin takdirini toplamıştır. Taksim Dayanışması üyelerini bile yaka-paça gözaltına alan bir zihniyetten çözüme dair bir adım beklemek mümkün değildir. Siyasi iktidar toplumsal gerilimi artırmak için elindeki bütün kozları oynamaktadır. Siyasi iktidar bu tarzla devam etmesi Türkiye`yi bir iç savaşa doğru götürmektedir ki, bunun emareleri görülmeye başlamıştır.

Bir an önce, Taksim Dayanışması üyeleri İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Taksim Dayanışma Sözcüsü Mimar Mücella Yapıcı, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube 2. Başkanı Süleyman Solmaz, EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan, Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, Ongun Yücel ve Haluk Yüksel ile birlikte diğer gözaltılar serbest bırakılmalı, siyasal iktidar keyfiliğe ve hukuksuzluğa son vermelidir.

İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

09.07.2013