TMMOB: “EPDK Görevini ve Yetkisini Aşıp Mühendislerin Uzmanlık Alanlarına Müdahale Ediyor”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, enerji alanını tamamen serbest piyasaya terk edip, üzerine düşen düzenleme görevinden vazgeçmiş olmalı ki, kendini mühendislik alanlarını düzenlemeye vermiştir. EPDK‘nın 16 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim ve Sorumlu Müdür Yönetmeliği” ile bugüne kadar yürütülmüş ve kurala bağlanmış uygulama görmezden gelinerek, LPG alanı mühendis olsun olmasın deyim yerinde ise herkese açılmıştır.

5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu‘nun “Eğitim” başlığını taşıyan 15. maddesinde ” LPG piyasasında görev yapacak sorumlu müdürler, tanker şoförleri, dolum personeli, tüp dolum personeli, tüp dağıtım araçlarının şoförleri ve tüp dağıtım personeli, tanker dolum personeli, test ve muayene elemanları ve otogaz LPG dolum personeli, pompacılar ile tesisat, projelendirme ve imalatında görev alan diğer personelin TMMOB (Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği)‘ye bağlı ilgili meslek odası tarafından eğitime tâbi tutulacağı” belirlenmiştir. Eğitime ilişkin esas ve usullerin yer aldığı “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim Yönetmeliği” de 25.03.2006 tarih ve 26119 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır. Bu yönetmelikte sorumlu müdür olabilecek kişilerde makina, kimya, çevre ve petrol mühendisliği dallarından birinin eğitimini almış olmak şartı koşulmuştur.

Ancak, 16 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete‘de EPDK tarafından yayımlanan “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim ve Sorumlu Müdür Yönetmeliği” ile sorumlu müdür olabilecek kişilerin kapsamı genişletilmiştir.
Bu düzenleme ile EPDK, enerji alanındaki görevini bir tarafa bırakıp, mühendislerin uzmanlık alanına müdahale etmiş, mühendislik alanını mühendis olmayan meslek gruplarına açtığı gibi yüksek lisans yapmış kişilere de mühendislik ünvanı vermiştir. EPDK bu müdahale ile bugüne kadar yürütülmüş ve kurala bağlanmış alanı herkese açarak kaotik bir süreci tetiklemiştir.

EPDK mühendislik alanlarının uzmanlıklarını belirleyen kurumun 6235 sayılı yasaya göre TMMOB olduğunun farkında bile değildir. EPDK Yönetmelik değişikliği ile ayrıca otogaz ve dolum tesislerinde görev alacak sorumlu müdürlük görevini herkese açmakla kalmamış aynı zamanda mühendislik mesleği dışında görev alacak sorumlu müdürlerin eğitimlerini de TMMOB‘ye bağlı meslek odalarına görev olarak yüklemiştir. Yönetmelik değişikliği ile mühendislik formasyonuna sahip olmayan kişileri mühendismiş gibi eğitme görevi TMMOB‘ye verilerek garip bir durum yaratılmıştır.

Birliğimiz, mühendislik hizmetinin herkes tarafından ifa edilebilir bir şekilde düzenlemeye konu edilmesine olanak veren bu yönetmeliğin ilgili maddelerinin iptali istemiyle dava açmıştır.


Mehmet Soğancı
TMMOB YK Başkanı