Kadın mühendislerin sitesi yeniden yayında

Kadın mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının web sitesi kadinmuhendisler.org yıllardan sonra yenilenmiş haliyle yeniden yayında

2005 yılında bir email grubu kurarak biraraya gelen kadın mühendisler, mimarlar, şehir plancıları web siteleri kadinmuhendisler.org ‘u ve bu biraraya geliş hikayelerini şöyle anlatıyor:

2005 yılının son çeyreğiydi. Çoğu birbirini hiç tanımayan mühendis, mimar kadınlar bir e-grupta toplanmaya başlamıştık. O yıllarda “kadın mühendis”, “kadın mimar” vb. diye Google taraması yapılınca pek bir içerik çıkmıyordu. Hatta o zamanki grup katılımcılarının bir kısmının kendinden kadın diye söz etmeye bile kalemi varmamıştı. “Bayan dayanışması”, “Yaşasın bayan olmak”, “Bir bayan olarak” diye yazışılmıştı başlangıçta sürekli. “Aptal sarışın kadın” fıkrası atan bile olmuştu gruba. Yine de kısa sürede fark etmiştik ki, “o kadar okumuş” olma halimize rağmen cinsiyet ayrımcılığından kaçamıyoruz ve hepimiz bir biçimde buna maruz kalıyoruz. “Elinin hamuruyla” erkek işine burnunu sokmuş mimar, mühendis ve şehir plancı kadınlar olarak; maruz kaldığımız cinsiyet ayrımcılığı inkar edemeyeceğimiz kadar görünürdü. İş ilanlarında pozisyonların gereklilikleri madde madde sıralanırken açıkça “erkek aday”, “tercihen bay” diyorlardı. Bir gün birimiz e-gruba erkek IT müdürü arayan büyük bir holdingin ilanını aktarmış ve sormuştu “neden özellikle bay, kadınlar yapamaz mı bu işi? Bu ayrımcı iş ilanlarını şikayet edecek bir yer yok mu?” diye. Bir diğerimiz fikir vermişti “en azından Kadın Mühendisler e-grubu olarak sorabiliriz? Gerekirse gruptaki tüm mühendis kadınların isim ve alanlarını da yazarak. En azından adamlar biz kadın mühendislerin rahatsızlıklarından haberdar olurlar. Uygun görürseniz tabi…” diye.
…………..

2006 Aralık’tan 2014 Mart ayına kadar 37 e-bülten hazırlayıp sayısız basın açıklaması yayınladıktan, çeşitli eylem ve toplantı katılımlarından sonra bir süredir Kadın Mühendisler, Mimarlar, Şehir Plancılar Grubu olarak ortada yoktuk. Bu ara; bazılarımız için özel olanın politik olanı etkilemesi*, bazılarımız için TMMOB Kadın gündeminin öne çıkmasından oldu. TMMOB deneyimi sayesinde, karma örgütlerde kadın mücadelesinin, erkeklerle omuz omuza yürünen bir yol olmadığını bizzat yaşadık. Bu yolun erkeklerden gelen omuz darbelerine rağmen ama bu darbeleri görmezden gelmeyip bas bas bağırıp açık ederek, evet gerekirse “gürültü” yaparak yürünmesi gerektiğini biliyoruz. Evdeki şiddet için geçerli olan burada da geçerli. Nasıl ki, “ailenin itibarı”nı düşünüp “kol kırılır yen içinde kalır” diyerek susmayacaksak, meslek örgütümüzün itibarı zedelenmesin diye de sözümüzü yutacak değiliz. Kendi sözümüzü söyleyebilmemiz için bağımsız kadın örgütlenmesinin varlığının ne kadar elzem olduğunun da farkındayız. O yüzden bu grup olmasa, muhtemelen hiç tanışmayacak olan kadınlar olarak birbirimizden kopmadık. Belki de grubun en önemli kazanımlarından biri, birbirimizi, bu arkadaşlığı bulmak oldu. Şimdi hem aramızdaki dayanışma ağını yaymak, hem de sözümüzü daha geniş kitlelere ve daha yüksek sesle söylemek istiyoruz.

Mühendis, mimar, şehir plancı kadınlar vardır! Gezi’de kırmızı elbiseleriyle, şantiyede baretleriyle, fabrikada boneleriyle, ofiste topukluyla, kah kürsü önünde protestocu olarak, kah kürsüde hesap sorarken, gerekirse sokakta, gerekirse mahkemede…

 

Kadın mühendislerden gelecek olan fotoğraf, çizim, yazı, haber, kitap, film, tiyatro vb. eleştirisi, bilim & teknoloji haberi veya makale özetleri gibi üretimler de kadinmuhendisler.org ‘da yayınlanacak. Kadın mühendislerin, mimarların web adresi kolektif üretimlerle zenginleşecek.

politeknik.org.tr