Zeki Erginbay Yolumuzu Aydınlatıyor
Spread the love

AĞIT*

Dün gece seyrime gömdüm cerenim.
Kızlar ne kadar da seviyorlarmış ki seni
Mosmor olmuş gülyazısı bedenin.

Mosmor olmuş gülyazısı bedenin.
Düşmüş sanki erguvanlar içinde
En genç burcu yıldızlardan bir kalenin.

En genç burcu yıldızlardan bir kalenin.
Uçmuş sanki uçsuz bir uçuruma
Gökyüzünün çakır gözlerinden.

Gökyüzünün çakır gözlerinden.
Düşmüş damla,bir deniz feneri
Işıklarıyla şile bezlerinin
Güdüyor çobansız kalmış tekneleri.

 

Can Yücel
*Zeki Erginbay için yazdığı şiir

 

Zeki Erginbay 1948 yılında İstanbul’da doğdu. 1967 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümüne girdi. Bir yıl burada öğrenim gördükten sonra, yeniden sınava girerek İTÜ İnşaat Fakültesi’ne kayıt yaptırdı.

68 kuşağının çalışkan, özverili, yurtsever devrimci gençlerinden biriydi Zeki Erginbay. TİP ve devrimci gençlik saflarında yer aldı. 12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklandı. Tutukluluk sürecince Sağmalcılar, Davutpaşa, Selimiye ve Maltepe cezaevlerinde kaldı.

1974 affıyla salıverildikten sonra Genç Sosyalistler Birliği ve daha sonra da Kurtuluş grubu içinde yer aldı. Teknik elemanların ekonomik ve demokratik mücadelesi için çalışmaya başladı. O yıllarda teknik elamanların grevli, toplu sözleşmeli sendikal hak mücadelesi gelişmiş ve giderek kitlesellik kazanmıştı. Bu amaç için çalışan Tüm Teknik Elemanlar Derneği (TÜTED) içinde önemli görevler üstlendi. Derneğin eylem ve etkinliklerinin kamuoyuna duyurulması, dergicilikten anlayan Zeki Erginbay’a düşmüştü. TÜTED örgütlülüğünün yaygınlaştırılması için teknik elemanlar arasında dolaştı.

Ölümünden bir yıl önce İnşaat Mühendisleri Odası’nda görev aldı. İMO Teknik Güç isimli bir dergi çıkartıyordu. Zeki Erginbay derginin yazı işleri müdürlüğüne soyundu. Dergiyi İMO çıkartıyordu, ama yayın politikasıyla adeta tüm mühendislerin, TMMOB örgütlülüğünün sesi olmuştu. Bunda Zeki Erginbay’ın önemli rolü oldu. Katledilmesinden önce IMO`nun İstanbul şube genel kuruluna faşistler ve gericiler cihat çağrılarıyla bütün güçlerini yığmışlar, ama Zeki`nin de çabalarıyla genel kurulu devrimciler kazanmıştı. 

23 Ocak 1977 tarihinde bir Pazar günü öğle saatlerinde kaçırıldı Zeki Erginbay. İMO İstanbul Şubesi’nin Şişli’deki yerinde Teknik Güç’ün sayfa düzeniyle uğraştıktan sonra çıkmış, evine gidiyordu. Belli ki, faşistler pusu kurmuştu. Zaman zaman İstanbul 1. Şubede olduğu yolunda haberler geldi. O zaman faşistlerin karargahı olan Edirnekapı Öğrenci Yurdunda sorgulandığına dair kimi ihbarlar alındı ve suç duyurusunda bulunuldu. Ancak tüm aramalara rağmen bulunamayan Zeki Erginbay, 2 Şubat 1977 günü Ömerli barajından göğsüne sıkılmış bir kurşunla öldürülmüş olarak çıkarıldı.

Zeki Erginbay, teknik eleman hareketinin hemen her alanında örgütlü bir devimci olarak yer aldı. Örgütlenmekten, yayın çıkarmaya; TMMOB’ye omuz vermekten, sendikalaşmaya kadar hep etkin bir mücadele insanı olarak yaşadı. Ölümünden 32 yıl sonra da onu unutmadık, unutturmayacağız. Katillerinden mutlaka hesap sorulacaktır.

Mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor.

 

Politeknik.org.tr

 


Spread the love