Üretim reformu paketinden mühendislik öğrencilerine kölelik çıktı
Spread the love

Zeytinlik, mera ve kıyıları yok etmeyi amaçlayan üretim reform paketinden mühendislik öğrencileri için ucuz emek düzenlemesi çıktı. Öğrencilere üniversitenin son yılında bir yarıyılı çalışma zorunluluğu getiriliyor. Asgari ücretin %35’i karşılığında çalıştırılmak istenen öğrencilerin ücreti de patronlardan değil İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

Üretim reform paketi olarak adlandırılan “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” mühendislik öğrencilerine, üniversite eğitiminin son yılında bir yarıyıl sanayi kuruluşları, ARGE çalışmaları yapan şirketler, teknokent ve benzeri özel şirketlerde çalışma zorunluluğu getiriyor. Tasarının 20 Maddesi, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) yasasına ek madde getirerek fen ve mühendislik öğrencilerini, üniversite eğitiminin son yılında asgari ücretin 3’te biri karşılında özel şirketlere ucuz emek olarak sağlamayı hedefliyor.

Tasarıda, hangi mühendislik bölümlerinin kapsama dahil edileceği konusundaki yetki YÖK’e veriliyor.

Ücretler İşsizlik Fonu’ndan
Öğrencilere ‘ücretli kölelik’ öneren tasarıda öğrencilerin ücretleri de patronların cebinden değil, İssizlik Fonu’ndan yani işçilerin cebinden karşılanacak. Çalışanların bir güvencesi olan ‘İşsizlik Fonu’ bir kez daha patronlar lehine kullanılmış olacak.

Sermayeye üniversite bileti
Tasarı, üniversite eğitimini ve bölümlerini şirketlerin, sanayi kuruluşlarının üretim alanlarına göre düzenlemeye zorlayacak. Bilimsel araştırmalara, üretimlere, akademik özgürlüğe yıllardır saldıran AKP iktidarı şimdi şirketlere üniversite bileti veriyor. Üniversitelerin fen bilimleri ve mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin bir yarıyılını iş yerinde geçirmelerinin zorunlu hale getirilmesi şirketlerin de fen ve mühendislik fakültelerinin bulunduğu üniversitelerde söz sahibi olması anlamına geliyor.

politeknik.org.tr


Spread the love