Tuzla’da yine kimyasal atık faciası: ‘Denetim yok, halkın sağlığı tehdit altında’
Spread the love

İstanbul Tuzla’da İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde, atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıkların ortaya çıkardığı zehirli gaz yerleşim alanlarına yayıldı. Birçok kişi hastanelere başvurdu. Kenti yöneten İBB, İstanbul Valiliği ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı birimlerin kimyasal atıklar konusunda nasıl denetimsiz bir ortam yarattıkları ve acil durumlar karşısındaki plansızlıkları, yetersizlikleri bir kez daha ortaya çıktı.

Kimyasalla üretim yapan tesislerinin yoğun bulunduğu İstanbul Tuzla’da dün (25 Aralık) kimyevi atıkların İSKİ’ye bağlı atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilmesiyle ortaya çıkan zehirli gaz bölgeye yayıldı. Kimyasalların yarattığı kokudan etkilenen 60 kişi solunum güçlüğü, göz ve genizde yanma şikayetleriyle Tuzla Devlet, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma hastanelerinin acil servislerine başvurdu.

İBB ve İstanbul Valiliği uyudu
Halkın gaz ve koku etkisiyle panik haliyle hastanelere başvurduğu faciadan sonra İBB, AKOM ve Valilik gibi yetkili kurumlar olayın kaynağını uzun süre tespit edemedi, İstanbul halkını bilgilendiremedi. Kentte Acil Durum Koordinasyonu sağlanamadı. İstanbul’da olası bir kimyasal sızıntı sonrası olayın tespitine yönelik yetkili kurumlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul birimleri bir kez daha yetersiz kaldı.

İlk defa yaşanmıyor
Tuzla halkının, koku şikayetlerinin yeni olmadığını vurgulaması, kimyasal atıkların belirli bir düzeyde atıksu hattına döküldüğünü gösteriyor. 25 Aralık’ta daha yoğun olarak hissedilmesi kimyasal atık oranının yükseldiğini ortaya çıkarmış oldu. Tuzla’da daha önce 2006 ve 2011 yıllarında toprak altına gömülmüş kimyasal atık dolu variller bulunmuştu. 2015 yılında da Tuzla Organize Deri Sanayi bölgesindeki bir fabrikadan çevreye nitrik asit sızıntısı meydana gelmişti.

Halk sağlığı hiçe sayılıyor
AKP iktidarının organize sanayi bölgeleri ve sanayi üretiminin yapıldığı yerlerde çevresel faktörleri önemsemiyor ve kimyasallar konusunda gerekli önlemleri almıyor. Tehlikeli kimyasalların bulunduğu iş yerlerine yönelik bir risk haritasının bulunmaması, tehlikeli kimyasalların yönetimi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmaması denetimsiz bir şekilde çevreye atılan kimyasal atıklarla oluşan çevre felaketleri şeklinde halkı, doğayı ve yaşam alanlarını tehdit etmeye devam ediyor.

politeknik.org.tr


Spread the love