Türkiye Ormancılar Derneği: 80 milyonun hayatı tehdit altında
Spread the love

Türkiye Ormancılar Derneği  26 Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü’nde hazırladığı bildiriyle, kirlilik ve orman talanına karşı önlem alınmaz ise toplu ölümlerin yaşanacağına dikkat çekti.

Türkiye Ormancılar Derneği 26 Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü dolayısıyla Türkiye Çevre Sağlığı Görünümü Bildirisi hazırladı. Bildiride, yaşanan orman ve çevre talanının devam etmesi halinde, 2023 yılından itibaren Türkiye’de, büyük kentler başta olmak üzere, su kıtlığı yaşanacağını; hava kirliliği nedeniyle hasta, yaşlı ve çocuklarda toplu ölümlerin yaşanacağına dikkat çekti.

81 ilin 75’inde öldürücü hava kirliliği yaşanıyor!

Türkiye nüfusunun yarısı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hava kirliliği ölçüsü PM10 değerinin standart aralığının üstünde olduğu yani kirli/sağlıksız havaya sahip illerde yaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük kentlerde yaşayanlar yılda 250 gün ölümcül kirli havayı soluyor. Türkiye Ormancılar Derneği yayımladığı bildiride hava kirliliğine karşı gerekli önlemlerin alınmaması ve orman talanının devam etmesi halinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütahya, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun’da salgın hastalıkların ortaya çıkacağını, solunum enfeksiyonu, kanser, erken bebek ölümleri ve sakat doğumlarda artış olacağını, hasta, yaşlı ve çocuklarda toplu ölümlerin yaşanacağının altını çizdi.

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA, HAVA KİRLİLİĞİ NEREYE GİDİYOR?-SEZEN ÖZKAN

TEMİZ BİR HAVA, DERİN BİR NEFES… – HAYATİ CAN

İstanbul’un yüzölçümünden fazla (5,5 milyar metrekare) ormanlık alan yok edildi!

Bildiride, Türkiye’de son yıllarda maden ve turizm tahsisleri gibi ormancılık dışı kullanımlar nedeniyle yaklaşık 550 bin hektar (5,5 milyar metrekare) alanda ormanlık alanın yok edildiğini ve bu alanın İstanbul’un yüzölçümünden daha fazla olduğunu belirtildi. Yok edilen ormanlarla birlikte Türkiye’nin artık su fakiri bir ülke konumuna geldiğini, 2023 yılından itibaren su kıtlığı yaşanacağını belirten dernek, yok edilen ağaç sayısının da 55 milyonun üzerinde olduğunu ekledi.

Bir milyon kamyon ve kamyonet her gün İstanbul’un havasına zehir ve toz taşıyor!

Dev inşaat projeleri nedeniyle ormanların yağmalandığını, içme suyu havzalarının kirletildiğini ve yaşam alanlarımızdaki toz miktarının arttığını belirten Türkiye Ormancılar Derneği, “Yüksek gökdelenler ve beton yığınları hava koridorlarını kapamakta, sıcaklığı artırmakta ve iklim değişikliğini tetiklemektedir.” dedi. Ayrıca İstanbul’da trafiğe kayıtlı araç sayısının 2000 yılında 1 milyon 217 bin iken 2018’de 3 milyon 571 bine çıktığı, İstanbul’daki araçların 70 milyon metrekare alan kapladığını belirtildi. Raporda, bir milyon kamyon ve kamyonetin her gün İstanbul’un havasına zehir ve toz taşıdığını vurgulandı.

Kanalizasyon şebekeleri ile toplanan 5 milyar metreküp atık suyun yüzde 40’ı denize, yüzde 48’i akarsuya, yüzde 3’ü baraja, yüzde 2’si göl ve göletlere boşaltılıyor!

Rapora göre, Türkiye’deki yeraltı su varlıkları ve denizlerin belediyeler tarafından kirletiliyor, birçok kentte atıkların arıtılmadan çevreye bırakılıyor ve bu atıklar yeraltı su varlıklarına sızıyor. Büyükşehir yasasıyla merkeze bağlanan belediyelerin kanalizasyon şebekesine bağlı olmadığını ve arıtmasının da bulunmadığına dikkat çeken dernek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bin 397 belediye, kanalizasyon şebekeleri ile toplanan 5 milyar metreküp atık suyun yüzde 40’ını denize, yüzde 48’ini akarsuya, yüzde 3’ünü baraja, yüzde 2’sini göl ve göletlere boşalttığına dikkat çekti.

politeknik.org.tr


Spread the love