TMMOB’li kadınlar: ‘Meslek örgütümüzde erkek egemen yapıya son vermek için mücadele edeceğiz’
Spread the love

TMMOB’ye üye mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar TMMOB’deki erkek egemen yapıya karşı mücadelelerini büyüteceklerini açıkladı.

TMMOB’li kadınlar 4. Kadın Kurultayı’nda ve sonrasında yaşananları 435 kadın üyenin imzasının olduğu bir metinle meslek örgütleri ve basınla paylaştı.

TMMOB’li kadınlar 4. Kadın Kurultayı öncesi çalışmalarını, Kurultay’daki protestolarını ve protestolarına karşı TMMOB’deki tavrı anlatmak için yaptıkları açıklamada ‘Örgütlü bulunduğumuz her yerde kadın dayanışmasını ve erkek egemen anlayışa karşı isyanı kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarıyla büyütmeye; daha demokratik, daha mücadeleci, daha eşitlikçi bir TMMOB için erkek egemen yapıya, kalıplaşmış bürokratik anlayışa son vermek için mücadele etmeye; sokaklarda kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini, ilk kurultaydan bugüne büyüttüğümüz ve daha da güçlendireceğimiz TMMOB’nin kadın örgütlülüğü ile birlikte yürütmeye devam edeceğiz.’ diyerek kadın dayanışması ve mücadelesi sözü verdi.

TMMOB’li 435 kadının yaptığı açıklamada 4. Kadın Kurultayı’ndaki protesto nedenleri şöyle sıralanıyor:

1) Kadın Kurultay’larının planlanmalarından gerçekleşmelerine uzanan her aşamada ‘kadınların alanı’ olmalıdır fikrine olan inancımız;

2) TMMOB yönetim kurulunun (YK) erkek üyelerinin açılış konuşması yapması ve kurultay programı içinde yer almasının eril iktidarın bir “himayecilik” girişimi olması;

3) Erkek YK üyelerinin ‘protokol’ sırasında yer alması ve ‘erkekler dışarı’ taleplerini görmezden gelerek oturmaya devam etmelerinin eril iktidarın uyguladığı sembolik bir şiddete dönüşmesi;

4) ‘Protokol’de yer alan erkek YK üyeleri arasında kendisine YK üyesi bir kadın tarafından açılmış ve sürmekte olan bir hakaret davası bulunan bir kişinin de bulunmasının sembolik şiddetin dozunu arttırması.

Açıklamada 4. kadın kurultayı ve sonrasında TMMOB’nin erkek egemen yapısını gözler önüne seren gelişmelere de yer veriliyor:

Kurultay’da ne oldu?

14 Kasım Cumartesi günü, Kurultay başlarken “kadın” kurultayında en önde oturarak “protokol”ü oluşturan erkek yöneticilerin tümüne, TMMOB Yürütme Kurulu 2. Başkanı nezdinde, bunun bir kadın kurultayı olduğunu ve burada bulunmalarının doğru olmadığını söyledik ve kurultay salonunu terk etmelerini istedik. Ancak, hiçbir yönetim kurulu üyesi salonu terk etmedi. Bu isteğimizi kurultaya katılan tüm kadınlara anlatmak için kürsüden kendimizi ifade etmeye çalıştık. “Kürsü işgali” olarak adlandırılan durumun ardındaki hikaye budur. Protesto ve kürsüden yaptığımız açıklamalarla dile getirdiğimiz “söz kadınların olsun” talebimize yanıt ise YK Başkanı’nın açılış konuşmasına başlaması oldu. Bunun üzerine, biz de, ellerimizde taleplerimizi içeren dövizlerimiz, düdüklerimiz, sloganlarımızla tepkilerimizi sürdürdük. TMMOB Başkanı’nın dili son derece ayrıştırıcı ve marjinalleştiriciydi. Konuşma esnasında protestocu kadınlara yönelik olarak sarf ettiği “Senin AKP’n bile beni susturamadı!” sözleri bu tavrın ve bizleri bir siyasi hedef haline getirme niyetinin en açık örneği oldu. İddia edildiği gibi erkek yöneticiler kadın çalışmalarını destekliyor olsalardı, Kurultay öncesi taleplerimizi dikkate alır ve Kurultay salonunda gerçekleşen protesto karşısında, kadınların öz örgütlenme talebine saygı duyar ve salonu terk ederlerdi.

Kadın Kurultayı kapandı: ‘TMMOB’de erkek egemenliği son bulsun’

Protesto sonrasında ne oldu?

14 Kasım günü öğleden sonra ve 15 Kasım günü TMMOB’nin resmi twitter hesabından atılan tweetlerle “bir grup provokatör”, “TMMOB düşmanı bir odak” ilan edildik. Protestomuz ve taleplerimiz ‘iğrenç’ sıfatıyla nitelendi, en kısa zamanda gerekli cevabı alacağımız tehdidi de unutulmadı! Resmi twitter hesabı aracılığıyla ve sonrasında yürütme kurulu açıklamasıyla sürdürülen yazılı saldırılarda; 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımıza duyduğumuz saygı sorgulandı ve katledilen canlarımızın hesabını sorma sorumluluğumuzu karalamaya dönük ifadeler yer aldı. Paris Katliamı da aynı biçimde konu edildi. Gerçekleştirilen katliamlarda yitirilen canlarımızın üzerinden bir ayrıştırma yapılması, bu olaylarla bizleri akıl almaz şekilde ilişkilendirerek bir karalama kampanyasının örülmesi de tarihe ayrıca kara bir leke olarak düşmüştür!

TMMOB’deki erkek egemen anlayışın ‘resmi’ itirafı yayımlandı

Açıklamada 91 kurultay delegesi de imzacı

Açıklamaya imza veren 435 kadın mühendis, mimar, şehir plancısının 91’i kurultay katılan delegelerden oluşuyor.

TMMOB’li kadınların açıklamasının tamamı için tıklayınız.

politeknik.org.tr


Spread the love