TMMOB Devrimci Demokrat Platform: “TMMOB’nin Güç Birliği’nden çekilmesine onay vermiyoruz”
Spread the love

TMMOB Devrimci Demokrat Platform, TMMOB’nin “Emek ve Demokrasi için Güç Birliği”nden çekilme kararına tepki gösterdi, kararın geri alınması çağrısı yaptı: “TMMOB Yürütme Kurulu bu kararından ve benmerkezci tarzından ivedilikle vazgeçmeli, Emek ve Demokrasi için Güç Birliği” DGB’ye geri dönmeli, kamuoyuna ve üyelerine özeleştiri vermelidir.”

AKP-Saray rejiminin OHAL ilanıyla yükselttiği baskıcı ve gerici politikalara karşı emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve toplumsal muhalefet unsurlarının ortak mücadele için buluştuğu “Emek ve Demokrasi için Güç Birliği”nden TMMOB’nin çekilme kararına tepkiler sürüyor. TMMOB Devrimci Demokrat Platform (DDP), bugün (9 Eylül) bir açıklama yayımlayarak diktatörlük rejimi inşaası karşısında mücadeleyi, dayanışmayı ve umudu büyütmek adına 21 kurumun yan yana geldiği bir zeminden ayrılmanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“Sokaktan çekilmek düşünülemez!”
TMMOB’nin Emek ve Demokrasi Güç Birliği’nden (EDGB) ayrılma gerekçesi olarak “ülkede patlayan bombalar, Cerablusa askeri operasyonlar” ile ortaya çıkan güvenlik risklerini göstermesi noktasına değinen TMMOB DDP, baskı, şiddet ve katliam politikalarına karşı sokaktan çekilmeyi tartışmak yerine, kendi güvenliğini almak ve bunun nasıl yapılacağına dair kafa yormak gerektiğini, sokağın AKP’lilere, gerici, cihatçı, faşist çetelere bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Örgüt içi demokratik mekanizmalar yine devre dışı
TMMOB DDP, mevcut yönetim anlayışının örgüt içi demokratik mekanizmaları devre dışı bırakma alışkanlığını sürdürdüğünü, çekilme kararında da bunun yeniden görüldüğünü belirtti. Açıklamada “TMMOB yönetimindeki hakim anlayışın, yıllar içinde örgüt içi demokratik mekanizmaları devre dışı bırakarak uygulaya geldiği antidemokratik yönetim tarzını EDGB platformuna da yansıtmaya çalıştığını yine TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın açıklamasından anlıyoruz. EDGB’den çekilme kararını demokratik mekanizmalarını ve kurullarını işletmeden alan bu anlayışı kendi tutumlarını sorgulamaya davet ediyoruz.” denildi.

TMMOB DDP’nin açıklaması şöyle:

TMMOB ÖRGÜTLÜLÜĞÜNE

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası AKP-Saray rejiminin OHAL ilanıyla artan baskıcı, gerici, faşist uygulamalarına karşı emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve toplumsal muhalefet unsurları biraraya geldi. Umudu, dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmek için yan yana gelen TMMOB’nin de aralarında olduğu 21 kurum Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’ni kurdu, 11 Ağustos’ta bir deklerasyonla bu kuruluşu duyurdu.

Güç Birliği’nin 18 Ağustos’taki toplantısında İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde barış mitingleri yapma kararı alındı. TMMOB ilk önce Güç Birliği’nin ortaklaştığı eylem kararı olan barış mitinglerinden çekildi. 2 Eylül’de yapılan TMMOB YK toplantısında ise Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’nden çekilme kararı konuşuldu. Yazılı bir yönetim kurulu kararına dönüşemeyen, dönüştürülemeyen, TMMOB Yürütme Kurulu’nun önerdiği bir yazı ile toplantıda tartışılan çekilme kararı, aynı yazı ile 5 Eylül’de TMMOB YK Başkanı Emin KORAMAZ imzasıyla TMMOB örgütlülüğüne bildirildi.

Gönderilen yazıda sadece 21 gün içinde yer aldığımız Emek ve Demokrasi Güç Birliği’nden (EDGB) ayrılma gerekçesi “ülkede patlayan bombalar, Cerablusa askeri operasyonlar” ile ortaya çıkan güvenlik riskleri sebebiyle TMMOB’nin miting yapılmaması talebinin karşılanmaması olarak gösterilmiştir. Ayrıca yazıdan anlaşıldığı üzere TMMOB; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan Güç Birliği Sekretaryası’nın karar alıp, diğer bileşenlere dayatması konusunda ısrarcı olmuş, birlik içinde hiyerarşi kurmaya çalışmış, ancak sekretarya toplantıları yapılmadan, öneri ve taleplerinin doğrudan EDGB’de görüşülmesini ve büyük çoğunluk tarafından önerilerinin kabul görmemesini de çekilme gerekçesi olarak göstermiştir.

Güvenlik kaygısının yersiz bir kaygı olmadığının farkındayız. Ancak bunu gidermenin yolu, sokaktan çekilmeyi tartışmak yerine, kendi güvenliğimizi almak, güvenliğimizi artırma tartışmalarını yapmak ve uygulamaktır.

AKP-Saray iktidarı, “Allahın lütfu” 15 Temmuz darbe girişimiyle sokağı cihatçılara adres göstererek iktidarını tahkim etmeye çalıştı. Buna rağmen 15 Temmuz sonrası Taksim Meydanı’nda, Gündoğdu Meydanı’nda darbeye, dikatörlüğe, OHAL’e karşı demokrasi mitingleri yapıldı. Bu mitinglerle sokağın cihatçılara, gericilere teslim edilemeyeceği de gösterildi demokrasi ve laiklik mücadelesinin büyüyebileceği de! Bu dönemde alanlardan, meydanlardan çekilmek tam da AKP ve cihatçı güruhun istediği ve beklediği adımdır. TMMOB’deki hakim yönetim anlayışının tüm bunları kavramadan “mitingler yerine farklı eylem biçimlerinin geliştirilmesi” şeklindeki önermesiyle Barış mitingleri ve sonrasında alttan alta sokaktan çekilme isteğini manidar buluyoruz.

TMMOB yönetimindeki hakim anlayışın, yıllar içinde örgüt içi demokratik mekanizmaları devre dışı bırakarak uygulaya geldiği antidemokratik yönetim tarzını EDGB platformuna da yansıtmaya çalıştığını yine TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın açıklamasından anlıyoruz. EDGB’den çekilme kararını demokratik mekanizmalarını ve kurullarını işletmeden alan bu anlayışı kendi tutumlarını sorgulamaya davet ediyoruz.

Hatırlatıyoruz;
Demokrasiyi içselleştirmemiş hiç bir kişi veya kurum gerçek anlamda demokrasi mücadelesi veremez.

Soruyoruz;
Ülkemizdeki hangi gelişme Güç Birliği’nin kuruluş bildirgesinde sayılan riskleri hem TMMOB hem de emekçiler, devrimciler için ortadan kaldırmış da, bugün biz Güç Birliği’nden çıkıyoruz?

AKP-Saray iktidarı OHAL’i de arkasına alarak meclisten peşi sıra geçirilen sömürü programıyla dikatörlük rejimini tırmandırmaktadır. Gericilik ve faşizmle barış, laiklik ve demokrasi yok sayılmaktadır. Elbette mücadele yalnızca mitinglerle olmayacak, yaşamın her alanında, bulunduğumuz her yerde, birlikte olarak, dayanışmayla, direnerek büyüyecek.

Bizler TMMOB bileşenlerine 05.09.2016-1466 sayılı yazı ve eki Bilgi Notu’nda belirtilen Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’nden TMMOB’nin çekilmesine onay vermiyor, sunulan gerekçelere katılmıyor, tüm duyarlı TMMOB üyelerini bu karara karşı çıkmaya davet ediyoruz.

Talep ediyoruz;
TMMOB Yürütme Kurulu bu kararından ve benmerkezci tarzından ivedilikle vazgeçmeli, EDGB’ye geri dönmeli, kamuoyuna ve üyelerine özeleştiri vermelidir.

TMMOB-Devrimci Demokrat Platform

politeknik.org.tr


Spread the love