Şule İdil Dere Davası’nda karar: Yargılananlara ödül gibi ceza
Spread the love

İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürürken hafriyat kamyonu tarafından ezilerek yaşamını yitiren Şule İdil Dere’nin davasında yargılananlar ödül gibi cezalar aldı. Başvurulara rağmen üst sorumluların yargılanma sürecine dahil edilmediği davada adalet hafriyat kamyonunun altında kaldı.

Yoğurtçu Parkı’nda 2016 yılında yürüyüş yaparken İBB’ye ait hafriyat kamyonu tarafından katledilen Şule İdil Dere’nin davasında İBB çalışanları hakkında karar verildi. Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan İBB ve İSTAÇ çalışanı şoför Mümin Kılıç’ a 3 yıl 10 ay , dönemin İSTAÇ A.Ş. Deniz Hizmetleri Müdürü İbrahim Ruhi Kelleci’ye 2 yıl 11 ay, dönemin İSTAÇ İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi şefi çevre mühendisi Zafer Karasaçlı’ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Kelleci ve Karasaçlı’nın cezaları para cezasına çevrildi.

Kamuya açık bir parkta önlem almadan, çalışma sınırlarını belirlemeden ve uyarıcılarla trafik güvenliğini sağlamadan inşaat çalışmalarını sürdürerek parkta yürüyen Dere’nin ölümüne doğrudan sebep olunsa da mahkeme ‘taksir’ diyerek suçu hafifletmiş oldu.

Mahkeme, dönemin İSTAÇ A.Ş. Asya Yakası Kıyı Temizlik Birimi şefi Teyfur Bingöl, dönemin İBB Kıyı Temizleme Şefi çevre mühendisi Saffet Altındağ, İBB’nin kontrol elemanı Ergun Ata ve harita mühendisi Kamil Celal Yıldırım hakkında beraate karar verdi.

Hafriyat kamyonlarının altında bırakılan adalet

12 Mayıs 2016’da Yoğurtçu Parkı’nda yaya yolunda yürüdüğü sırada Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait bir hafriyat kamyonunun ezmesi sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin 4 yıl süren davasında adalet çıkmadı. Şule İdil Dere ailesi avukatlarının başvurularına rağmen cinayetten sorumlu olan dönemin üst düzey müdürleri dahil AKP’li sekiz İBB yetkilisinin soruşturulmasına İstanbul Valiliği izin vermedi.

Her yıl yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği hafriyat kamyonu facialarının birinde daha sorumlular cezasız bırakılarak kentte yaşayanların yaşamları bir kez daha yok sayılmış oldu.

Şule’nin yaşamını alanları tanıyoruz, elbet yargılanacaklar, peşlerindeyiz

Konuyla ilgili açıklama yapan Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kiriş şunları söyledi:

Şule, İstanbul’un merkezinde bir parkta, kenti yöneten belediyenin iş makinalarının altında kalarak yaşamını yitirdi. Gerçek bu kadar çıplak, sorumlular bu kadar ortadadır. Alınacak önlemler belli iken bunları almamak, güvenli bir şantiye sahası kurmamak ve kamusal alanda bir insanın yaşamına son vermek açık bir kasıttır. Dönemin iBB yetkilileri yargılanmalıdır. Göstermelik yargılananlara dahi ödül gibi ceza vermek yaşamlarımızla dalga geçmektir. Bizim için karar yok hükmündedir ve bu dava bitmedi. Saray rejimi kentlerimizi şantiyeye çevirdi, yaşamlarımızı hafriyat kamyonları, beton mikserleri vb. iş makinalarıyla çevreledi. Kurdukları bu inşaat düzeninde her yıl yüzlerce insan bu araçların altında, ara sokakta, caddede, parkta yaşamını yitiriyor. Şule’nin katilleri hesap vermez ise, kayıplarımız durmaz. Şule’nin yaşamını alanları tanıyoruz, elbet yargılanacaklar, peşlerindeyiz. Şule İdil Dere ailesinin mücadelesinde sonuna kadar yanlarındayız.

politeknik.org.tr


Spread the love