Nepal’de deprem ve acı
Spread the love

Nepal’in başkenti Katmandu’da meydana gelen 7.8’lik deprem sonrası 3000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Enkaz çalışmaları devam ediyor. Ortaya çıkan yıkım güvenli kentlerin inşasının önemini bir kez daha gösterdi.

Güney Asya ülkesi Nepal’in başkenti Katmandu’nun yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısında 24 Nisan Cumartesi günü meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3.218’e yükseldi. Nepal’i 80 yıldan daha uzun bir süre sonra vuran en şiddetli depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Artçı sarsıntılar 6 büyüklüğünde seyrediyor. Deprem sonrası ise çadır kentler kuruldu.

Türkiye’yi de aynı tablo bekliyor
Nepal’de yaşanan deprem bize yine Türkiye’nin de yakın geçmişte yaşadığı 1999 Kocaeli ve 2011 yılında Van depremleri sonrasındaki can kayıplarını ve yıkımları hatırlattı. Aradan geçen yıllara rağmen güvenli yapı üretimini halen sağlanamadı, deprem güvenli kentler adına adımlar atılmadı. Yapı güvenliğinin sağlanması, sağlıklı bir çevrede kent yaşamının sürmesi, deprem sonrası acil durum planının yapılması ve eğitimlerle halka ulaştırılması gibi deprem güvenli kentler için yapılması gereken temel çalışma başlatılmadı.

Depreme değil ranta çözüm
1999 depremi sonrasında yapı proje süreçlerini denetlemek için çıkarılan “yapı denetim kanunu” ile denetim mekanizması; barınma güvenliğini sağlamaktan öte yapı denetim şirketlerine, yani piyasa koşullarına devredildi. Ülke nüfusunun yüzde 70`inin 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yaşadığı Türkiye’de son olarak AKP’nin çıkardığı 6306 sayılı Afet Yasası ile birçok yaşam alanı yine halkın güvenli barınma hakkı için değil rantı yüksek alanları inşaat sermayesine kazandırmak adına riskli alan ilan edilerek depremin varlığından fırsat çıkarıldı.

politeknik.org.tr


Spread the love