İktisat Dergisi “Sermaye Birikimi Açısından Kentsel Dönüşüm”ü Ele Alıyor
Spread the love

İktisat Dergisi’nin mart sayısının ana konusu, “sermaye birikimi açısından kentsel dönüşüm“.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti’nin yayımladığı dergide, İstanbul Mimarlar Odası’ndan Yücel Gürsel ve Mücella Yapıcı’nın, Gülsuyu Yardımlaşma Derneği’nden Erdoğan Yıldız’la İbrahim Bilgili’nin ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın katıldığı yuvarlak masa toplantısının metni yer alıyor.

Hatice Kurtuluş “Kentsel dönüşümün politik ekonomisi” yazısında mekanın düzenlenmesiyle iktidar kullanımı arasındaki ilişkiyi kentsel dönüşüm üzerinden analiz ederken Besime Şen, neoliberal kent politikalarının “kentsel dönüşüm” kavramını nasıl kullandığını açıklıyor.

Çağrı Çarıkçı bir birikim aracı olarak “kentsel dönüşüm”ün nasıl işlev gördüğünü, Asuman Türkün ve Mücella Yapıcı da bu süreçte yasaların nasıl kullanıldığını ele alıyor.

Mihriban Şengül, Türkiye’de kentsel dönüşümün hukuksal boyutlarını, İbrahim Gündoğdu TOKİ uygulamaların inceliyor; Şükrü Aslan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dışlayıcı söylemini, Korhan Gümüş de kentsel dönüşümün yerel siyasetteki izdüşümlerini analiz ediyor.

İki örnek

Uygulamalara iki örnek de derginin yeni sayısında yer alıyor. Yiğit Doğan Çekmeköy beldesinde yaşananları, yarattığı toplumsal kutuplaşmayı, Mert Tokur da Tuzla’daki Şifa Mahallesi’ndeki yıkımları gündeme getiriyor.

Araştırma görevlilerinin hakları

Dergi, üniversiteyle ilişikleri kesilen araştırma görevlilerinin sorunlarına da dikkat çekiyor. Araştırma görevlilerinin kadro sorununun yalnızca bir istihdam sorunu olarak değil, aynı zamanda akademiye etkileriyle de ele alınması gerektiğini savunan dergi, bu uygulamayla akademi emekçilerinin piyasaya yönelik tercihlere zorlanma süreçlerini de inceliyor.

 

 


Spread the love