Koü Mühendislik Günleri Başladı
Spread the love

2.Koü Mühendislik Günleri 25 Nisan Pazartesi günü başladı. “Mühendislik Kavramı” temalı açılış etkinliğine 100 kişi katıldı.
 
Açılış konuşmasını TMMOB İKK öğrenci komisyonlarında örgütlü öğrenciler adına Gülşah Aktaş yaptı. Aktaş; Mühendislik Günleri’nin düzenleniş amacından kısaca bahsederek; mühendislik öğrencilerinin örgütlülüğüne ve öğrencilerin dayanışmasının önemine değindi. Sonrasında Kocaeli TMMOB İKK Sekreteri Nedim Kara TMMOB Kocaeli İKK adına yaptığı konuşmasında; mühendislik öğrencilerinin gelecekte odaların yöneticisi ve çalışanı olacağını, meslek hayatında birçok zorlukla karşılaştığımızda başvuracağımız yerin oda olacağını; bu yüzden odaların öğrenci komisyonlarında örgütlenerek mesleğimize ve odamıza şimdiden sahip çıkmamız gerektiğini bizlere aktardı. 1 Mayıs’ın ve özellikle odaların tasfiyesi için hazırlanan yeni meslek odası yasa tasarısına karşı en kitlesel biçimde ses çıkaracağımız etkinlik olan “15 Mayıs Mitinginin” önemsenmesine ve bu mitinge katılımın önemine vurgu yaptı. 
 
Öğrenci üye Ulaş Yılmaz’ın moderatörlüğünde devam eden etkinliğimizin ilk panelisti ise MMO Kocaeli Şubesi’nden End. Müh. Murat Kürekçi’ydi. Kürekçi; “Mühendis Kime denir?” sorusundan yola çıkarak; birçok farklı mühendis tanımı yaptı. Sermayenin ve toplumun mühendisi olmak arasındaki ince çizgiyi anlattı. Mühendislerin önümüzdeki süreçte proleterleşen bir konuma sürüklendiği gerçeğinden bahseden Kürekçi,  TMMOB’un araştırmalarından yola çıkarak %25 lere varan işsizlik gerçeğine değindi. GATS ile başlayan ve mühendislik hizmetlerinin üretimini kapitalist çevrime sokan süreci ve günümüzde bu sürecin doğurduğu sonuçları; Teknoloji Fakülteleri, Uzaktan Eğitim ve Esnek üre(eği)tim gibi  somut örneklerle vurguları. Yaşamın içinde Mühendislik üst başlığıyla Kocaeli’nin Yerel gündemindeki mühendisleri ve halkımızı ilgilendiren sorunlardan ve bu sorunlara karşı yapılması gerekenlerden bahsetti. Yakın zamanda kurulmak istenen ve bölge halkının yaşam alanını kirletecek olan Posco fabrikasının yapılmaması için halkın ÇED toplantısını yaptırmayarak; 1 adım öne geçtiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.
 
2. konuşmayı Koü Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Dinçer yaptı. Öncelikle Mühendislik Eğitiminin teorik altyapı kurgusunun yanında pratik altyapı kurgusunun da güçlü olması gerektiğini söyleyen Dinçer; üniversitelerimizde verilen yetersiz pratik eğitim sonucu teknoloji üretiminin gerçek anlamda mümkün olmadığını; sadece satış, montaj gibi dallarda mühendislik hizmeti verildiğinden bahsetti. Öğrencilerin kendi dilinde mühendislik eğitimi alması gerekliliğine vurgu yaptı.  Çalışma hayatı boyunca birçok zorlukla mücadele ettiğini belirten Dinçer; Mühendisin her zaman doğruları savunmak zorunda olduğunu; etik açıdan doğru bulmadığı şeyi uygulamaması gerektiğini söyledi. Mühendisin yaşadığı çevreye saygılı; toplumu dikkate alan ve çözüm odaklı hareket etmesi gerektiğinden bahsederek; konuşmasını “Mühendislik Yeminini” okuyarak bitirdi.
Son olarak Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük konuştu. Küçük; konuşmasını diğer konuşmacılardan farklı olarak daha dinamik bir biçimde; çeşitli konuları sorgulatma amacıyla soru-cevap şeklinde gerçekleştirdi. 97 yılına kadar yabancı şirketlerce işletilen Balıkesir Balya’daki Maden yatağına bırakılan 4 milyon ton kimyasal atığın insan yaşamına ve çevreye nasıl bir zarar verdiğini resimlerle anlattı. Mühendisin kesinlikle politika üretmekten uzak kalmaması gerektiğini, doğuştan siyasetçi olması gerektiğini vurguladı. Matematik, kimya, fizik gibi bilim dallarını özümsemek gerektiğini, bunun yanında siyasetin hayatı belirlediği noktalarda duruş göstermek ve siyaset üretmenin zorunluluğunu dile getirdi. Mezun olduktan sonra odada örgütlü olmanın öneminden ve pratik olumlu sonuçlarından bahsetti. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi ve panel sonlandırıldı.
 
politeknik.org.tr
 
 
 
 
 
 

Spread the love