Kimya mühendisleri: 2017’de 182 endüstriyel yangın ve patlama meydana geldi
Spread the love

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2017 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar raporunu yayımladı: 182 endüstriyel yangın ve patlamada en az 20 kişi hayatını kaybetti, 289 kişi de yaralandı.

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2017 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar raporu yayımladı. Rapora göre 2017 yılında Türkiye’de 182 endüstriyel yangın ve patlama meydana geldi. Bu yangın ve patlamalarda en az 20 kişi hayatını kaybetti, 298 kişi de yaralandı. Kimya mühendisleri, yaralanmaların büyük çoğunluğu yanma sonucu ortaya çıkan gazlardan etkilenme nedeniyle gerçekleşti.

Tekstil ilk sırada
Rapora göre patlama ve yangınların yaklaşık olarak yüzde 26’sı tekstil, yüzde 19’u plastik, yüzde 17’si gıda, yüzde 13’ü metal, yüzde 7’si boya ve yüzde 7’si petrokimya iş kolunda yaşandı.

Meydana gelen yangın ve patlamalar en çok endüstri ve sanayinin yoğun olduğu bölgelerde meydana geldi. İstanbul 27, Kocaeli 20 yangın ve patlama ile en fazla yaşanan iller oldu.

Raporda, endüstriyel yangın ve patlamaların oluş nedenleri elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, kaynak vb. açık alevle yapılan işlerde kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması olarak sıralandı.

Patronlar saklanıyor
Kimya mühendisleri, meydana gelen kazalarda firma isimlerinin sadece %5’in basına yansıdığını ancak sorumlu şirketlerin teşhir edilmemesinin, halkın sağlığından önce patronların itibarının düşünülmesinin daha olumsuz çalışma ortamı yarattığını belirtti.

KMO İstanbul Şubesi raporunu, alınması gereken önlemlerle ve hayata geçirilmesi zorunlu önerilerle sonlandırdı.
Raporun tamamı için tıklayınız

politeknik.org.tr


Spread the love