İstanbul’da parsel parsel Cemaat-AKP ortaklığı*
Spread the love

AKP-Saray iktidarı ve Gülen Cemaati’nin kent rantı üzerindeki paydaşlık ilişkisi çok eskiye dayanıyor. Bugünlerde “kandırıldık” denilerek geçiştirilmeye çalışılan bu ilişkide kamunun, yerel yönetimlerin tüm imkanlarının Cemaat sermayesine, vakıflarına, üyelerine seferber edildiğine dair onlarca örnek mevcut.

Harita Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara’da Cemaat’e yapılan parsel parsel arazi tahsislerini açıklamıştı. 

İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık’a bağlı Emlak GYO ve TOKİ aracılığıyla Cemaat’e ayrıcalıklar sağlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bazen aldığı meclis kararlarıyla bu işleyişe göz yumdu, bazen kendi ön ayak oldu. İBB ihaleler ve projelerde kimi zaman arsa sahibi, arazi tahsis edici, kimi zaman plan tadilatları yapıcı, emsal artırıcı, ayrıcalıklı imar hakları sağlayıcı rolünde.

AKP-Saray iktidarının İstanbul’da Cemaat’le ortaklıkları bozuluncaya kadar parsel parsel paylaştığı arazilerin bir kısmını biraraya topladık:

Dumankaya Miks – Atakent / Halkalı
Gülen Cemaati’nin inşaat sermayesinden biri olan Dumankaya İnşaat’ın Miks Projesi’nin arsası Emlak Konut GYO’a ait. Proje modeli ise arsa satışı-gelir paylaşımı. Başbakanlığa bağlı Emlak GYO Cemaatin inşaat şirketlerinden Dumankaya ile kamusal bir alan üzerinde ortak oldu.

Proje için imar planında tadilat yapıldı. 20.01.2008-05.05.2009 Halkalı Toplu Konut Revizyon İmar Planı’nda emsal 1,50 iken, 07.11.2010- 07.03.2011-14.08.2012 tasdik tarihli 1/1000 Ölçekli Halkalı Toplu Konut Revizyon Uygulama İmar Planı’nda emsal 1,75’e çıkarılarak projenin rantı artırıldı. İBB bu emsal artışını onayladı.

Koru Florya – Aydınlı Grup / Florya
Cemaat’e bağlı sermaye kuruluşlarının birliği TUSKON’un üyelerine yapılan FETÖ operasyonunda gözaltına alınan ve en çok konuşulan isimlerden biri de İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Kavurmacı. Kavurmacı’nın şirketinin de bulunduğu Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının Koru Florya Projesi’nin arazisi TOKİ’ye ait. Proje hasılat paylaşımı yöntemiyle 10 Haziran 2010 tarihinde bu şirketlere veriliyor. Proje içindeki AVM alanında sözleşmeye aykırı bir şekilde artırım yapılmasıyla ortaklar arasında başlayan anlaşmazlık Arke İnşaat’ın yönetimden çıkarılmasıyla devam etti. Hala davalık olan proje için İBB tarafından her türlü kolaylık sağlandı. İBB Meclisi, Kadir Topbaş’ın damadının ricasını kırmayarak Koru Florya’yı metrobüse bağlayan Cennet Mahallesi’ndeki alt geçide düzenleme izni verdi. Şirketlerin öngördüğü şekilde yapılan alt geçide “Koru Florya Yaya Alt Geçidi” adını verildi.

Via GYO ve projeleri
Via GYO, İBB’nin ayrıcalıklar sağladığı diğer bir şirket. Şirketin yönetim kurulu başkanı Coşkun Bayraktar. Bayraktar darbe girişimi tarihi 15 Temmuz’dan bu yana yurt dışında. Cumhuriyet Savcılığı’nın cemaate destek verdiği ihbarında bulunduğu ve bunun üzerine Sermaye Piyasası Kurulu’nun borsadan attığı Via GYO’ya bugüne kadar sağlanmayan ayrıcalık kalmamıştı. Via GYO bazı projelerinde İBB ile kar ortağı.

1. Via-Port Venezia / Gaziosmanpaşa

Proje için Gaziosmanpaşa’daki KİPTAŞ’ın eski genel müdürlük binası arsası Via GYO’ya verildi. 15.11.2013 tarihinde mevcut ruhsatların temel dayanağını oluşturan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda tadilat yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tadilat dahilinde projenin emsalini brüt alan üzerinden değil, net alan üzerinden hesaplanmasına karar verdi. Karar İBB Meclisi’nde AKP’li üyelerin oylarıyla onaylanarak imar rantına göz yumuldu.

2. Viaport Asia / Kurtköy
Viaport Asia Projesi için Pendik Belediye Başkanlığı ile Via Grubu’nun inşaat şirketi Bayraktar Kardeşler İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. arasında düzenlenen 12.01.2007 tarihli 30 yıl süreli “Pendik Fuar Alanı Birinci Etap İntifa Hakkı Devri ile Çok Fonksiyonlu Fuar Alanı İnşa Edilmesi ve İşletilmesi İşi Sözleşmesi” yapıldı. Böylece AKP’li Pendik Belediyesi kendisine ait olan arazinin kullanım/yararlanma hakkını Bayraktar ailesine devretti. Proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandı. 1814 parseldeki arazinin yüzölçümü 148.082,07 m².

2009 yılı içerisinde yapılan tetkiklerde yapı ruhsatı ve ruhsat eklerine aykırı olarak yapılan imalatlarla ilgili olarak tutanak düzenlendiği, bodrum ve zemin katlarda otopark ve ortak alan olarak belirtilen hacimlerin, yerinde ticari alanlara katıldığı ruhsat ve eklerine aykırı imalatların yapıldığı ortaya çıktı. Usulsüzlük göstermelik para cezasıyla geçiştirildi.

3. Vialand / Gaziosmanpaşa
Via GYO’nun inşaa ettiği Vialand Projesi’nin Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırları içerisindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait alan 600.000 m2. Şirketle İBB arasında yapılan ‘kıyak’ anlaşmaya göre arazi 30 yıl boyunca işletildikten sonra İBB’ye devredilecek. Bu 30 yıl içinde İBB toplam Vialand cirosundan yüzde 10,5 alacak.

4. Viaport Marina / Tuzla
İstanbul Tuzla’daki proje alanının kullanım izni, 07.12.2012 tarihinde, Milli Emlak Müdürlüğü ve Tuzla Belediye Başkanlığı arasında yapılan “Kullanma İzni Sözleşmesi” ile Tuzla Belediye Başkanlığı’na, 07.12.2012 tarihli sözleşmeye istinaden 25.02.2013 tarihinde, Tuzla Belediye Başkanlığı ve *Bayraktar Kardeşler İnş. Taah. Tic. A.Ş. arasında yapılan “Tuzla Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Park ve Sahil Rekreasyon Düzenleme Projesi Alanının Kullanım İzni Devri ile İnşa Edilmesi ve İşletilmesi İşi Sözleşmesi” ile Bayraktar Kardeşler İnş. Taah. Tic. A.Ş.’ye devredildi.

Proje, Tuzla İlçesi, Merkez Mahallesi, 36 pafta 2363-2364 sayılı parsellerin önüne isabet eden alanda inşa edildi. Proje 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında denizden doldurma suretiyle elde edilen arazide gerçekleştirildi. Marina projesi yap işlet devret projesi ile cemaatçi bir şirkete verilmiş oldu. Projenin 1/5000lik planını İBB onayladı.

Modern East AVM / Ümraniye
15 Temmuz sonrası kayyum atanan şirketlerden biri de Ali Katırcıoğlu’na ait Akasya Alçı Maden Üretim AŞ. Ali Katırcıoğlu’nun Ümraniye’de inşa ettiği Modern East AVM’nin arazisi deprem fay hattının üzerinde bulunduğu ve Küçüksu Deresi’yle burun buruna olduğu için sınırlı bir imar iznine sahip. Ancak proje için İBB’nin 13 Haziran 2008 tarihli raporunda araziyle ilgili kurum ve kuruluş görüşleri bölümünde Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün “arazinin bir kısmının Yerleşime Önlemli Suni Dolgu Alanı’nda kaldığı” uyarısına rağmen, İBB ve Ümraniye Belediyesi’nin meclisleri Katırcıoğlu’nun plan tadilatlarını ve imar ayrıcalıklarını onayladı. Plan tadilatıyla inşaat alanı 50 bin metrekare arttırılırken, deprem riski taşıyan arazide yapılacak yapılar için sınırsız bodrum katı hakkı tanındı.

15 Temmuz sonrasında Ümraniye Belediyesi sınırları içindeki AVM’nin iskanı olmadığı gerekçesiyle AVM’de bulunan 171 işyerine tahliye tebligatı yollandı.

Eğitim kurumları ve vakıflara tahsisler saymakla bitmiyor

Fatih Koleji / Yenibosna
İstanbul Yenibosna Ayamama deresi yanında Hazine arazisi olan ve sel tehdidi, Atatürk Havalimanı yapılaşma sınırı alanı içinde olan 30 dönüm arazi “yeşil alan” olmaktan çıkarılarak Fatih Koleji’ne tahsis edildi. Arazi 201 bin TL’ye 49 yıllığına, yani yıllığı 4 bin TL’ye Cemaat okuluna verildi. Ardından imar değişiklikleri gündeme geldi. İBB jet hızıyla plan tadilatını yaptı. Arazide cemaate ait okulun inşa edilmesinin önündeki bütün engeller kaldırıldı. ‘FETÖ operasyonu’ sırasında daha önce İBB’nin Cemaat’e sağladığı bu okula el konuldu.

Fetih Öğretim İşletmeleri – Fatih Koleji / Gaziosmanpaşa
Fetih Öğretim İşletmeleri’ne bağlı Fatih Koleji’nin Gaziosmanpaşa’daki arazisi de 2010 yılında yeşil alan iken imara açıldı. Gaziosmanpaşa – 3524 ada 1. Parsel’de bulunan yurt alanına 2010 yılında yurt inşa edeceğiz diye ruhsat alınarak okul yapıldı. 12 Mart 2012’de İBB Meclisi, yurt alanını özel eğitim tesisine çevirerek usulsüzlüğü gidermeye çalıştı. 17-25 Aralık sonrası AKP-Cemaat ayrılığıyla birlikte inşaat bitmek üzereyken inşaat alanı İBB tarafından yeniden yeşil alan ilan edildi. Son operasyonda okula el konuldu, MEB’e devredildi.

Fatih Üniversitesi / Beylikdüzü
Cemaatin en bilindik eğitim kurumlarından olan Fatih Üniversitesi de geçmişteki parsel parsel tahsis ortaklığını gösteren önemli örneklerden bir tanesi. 12 temmuz 2013 yılında üniversitenin vakfına ait 4649 ve 4650 no’lu parsellere yurt inşaatı için plan değişikliği yapıldı. Ardından İBB 1,5 olan emsali 2,5 e çıkarttı. Dönemin AKP’li Beylikdüzü Belediyesi de planı onayladı. 17-25 Aralık sonrasında imar planları yeniden düzenlendi. 15 Temmuz sonrası Fatih Üniversitesi de el konulan cemaat üniversiteleri arasında yer aldı.

Manolya Eğitim Hizmetleri – Anafen Koleji / Ataşehir
Ataşehir’de yaklaşık 30 bin metrekarelik, imar planlarında resmi lise alanı olarak görünen Maliye Bakanlığı’na ait arazi 2009 yılında 49 yıllığına Manolya Eğitim Hizmetlerine tahsis edildi. Ataşehir İlçesi Küçükbakkalköy Batı Ataşehir mevkisindeki araziye ilişkin plan tadilatı raporu 17 Temmuz 2009’da İBB Meclisi’nin onayına sunuldu. Rapor, AKP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Tadilat sonrası alana Anafen Koleji inşa edildi. Koleje 15 Temmuz sonrasında el konuldu.

*AKP-Cemaat ortaklığını gösteren projeler, arazi tahsisleri, imar ayrıcalıkları ile ilgili açıklamalar devam edecek.

politeknik.org.tr


Spread the love