Halkın mühendisleri İTÜ Maçka’da hazırlık öğrencileriyle buluştu
Spread the love

İTÜ Öğrenci Kolektifi Maçka’da “Politeknik eğitim ve Halkın mühendisliği” paneli düzenledi. Panelde mühendislik eğitimi, halkın mühendisliği, Atina Politeknik Üniversitesi direnişi ve Politeknik eğitim sistemi konuları ele alındı.

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Öğrenci Kolektifi dün (17 Nisan 2014) İTÜ Maçka Yerleşkesi’nde “Politeknik eğitim ve Halkın mühendisliği” konulu panel düzenledi. Panele Politeknik üyeleri Makina Mühendisi Hayati Can ve İnşaat Mühendisi Ersin Kiriş, Atina Politeknik Üniversitesi’nden Mimarlık bölümü öğrencisi Emmy Karimali konuşmacı olarak katıldı.

macka_10Panelde ilk olarak söz alan Hayati Can ‘bilim’in tanımını yaparak konuşmasına başladı. Bilimin ne için kullanıldığının önemine değinen Can, bilimin sınıfsal bir kavram olduğunu belirtti. Can, bilimin atom bombası yapmak için de, aids’i yok etmek için de kullanılabileceğini ifade etti. Günümüzde bilimsel bilgilerin şirketlerin karlılık payını arttırmak için kullanıldığını belirten Can, bilimin halkın yaşamını kolaylaştıracak biçimde en verimli haliyle kullanılması gerektiğini vurguladı.

macka_2

Hayati Can’ın ardından söz alan Ersin Kiriş, kentlerin neoliberal politikalarla ranta kurban edildiğini, mega projelerle yağmalandığını belirtti. Kiriş, mühendislerin, mimarların, plancıların kentin dokusuna ve doğaya zarar veren projelerde çalışmaması gerektiğini, katliama ortak olmaması gerektiğini ifade etti. Konuşmasının devamında biber gazını ve savaş uçaklarını yapanların da mühendis olduğunu belirten Kiriş, mühendislerin çalışmalarını halk için yapmaları gerektiğini, bilimi halk yararına kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Ersin Kiriş’in ardından Emmy Karimali söz aldı. Sunumunu ingilizce yapan Emmy’nin konuşmasını İTÜ Hazırlık bölümü okutmanı Ezgi Yalçın Türkçe’ye çevirdi. Emmy, Bağımsız Sol Öğrenci Birliği içerisinde bulunduğunu ve Syriza Partisi mensubu olduğunu belirterek konuşmasına başladı.

macka_4Yunanistan’da ilkokuldan master’a kadar bütün eğitimin parasız olduğunu belirten Emmy, kitapların da öğrencilere ücretsiz verildiğini vurguladı. Yunanistan’da mühendislik eğitiminin 5 yıl olduğunu belirten Emmy, 5 yıl sonunda alınan diplomanın lisans+yüksek lisans diploması yerine geçtiğini ifade etti. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde mimarlık, iç mimarlık, şehir bölge planlama gibi farklı bölümlerin olduğunu belirten Emmy, Yunanistan’da Mimarlık Fakültesi’nde 5 yıl boyunca öğrencilerin aynı eğitimi aldığını, 5 yılın sonunda isteğe bağlı olarak uzmanlaşacakları alanda ayrı bir eğitim aldığını vurguladı.

image(3)Yunanistan’da üniversitelere polisin dışında herkesin girebildiğini, herkesin istediği derse katılabildiğini belirten Emmy, üniversite içerisinde yaşanan bir probleme öğrencilerin müdahale ettiğini söyledi. Yunaistan’da üniversiteye dair en yüksek karar alma organlarının üniversitelerde bulunan öğrenci ve akademisyen meclisleri olduğunu belirten Emmy, iktidarda bulunan partilerinin öğrencilerin haklarını gasp ettiğinde bu meclislerin ‘ders boykotu’ ve ‘üniversite işgali’ kararı aldığını vurguladı.

PP-600x250Emmy konuşmasının devamında Yunanistan’ın mücadele tarihinde önemli bir yeri olan 1973 Atina Politeknik Üniversitesi direnişini aktardı. 1973 yılında 21 Şubat günü Atina Politeknik Üniversitesi’nde öğrencilerin Cunta’ya karşı eylem yaptıklarını söyleyen Emmy, büyük ayaklanmanın 17 Kasım 1973 tarihinde olduğunu ve öğrencilerin 4 gün boyunca Atina Politeknik Üniversitesi’ni işgal ettiğini ifade etti. 4üncü günün sonunda akserlerin üniversiteye girdiğini, öğrencileri darp ettiğini ve tutukladığını belirten Emmy, olaylarda 80-90 kişinin yaşamını yitirdiğini ekledi. Politeknik direnişinden birkaç ay sonra Cunta’nın devrildiğini ifade eden Emmy, o dönemde yaşanan ölümlerin faşist Altın şafak Partisi tarafından bugün dahi kabul etmediğini vurguladı.

Emmy konuşmasının sonunda 70’li yıllardan beri üniversitelerde birçok direniş olduğunu, en büyük direnişin 2008 yılında yaşandığını, 15 yaşındaki Aleksis’in yaşamını yitirdiği 2008 olayları sonrası çok sayıda öğrencinin politikleştiğini belirtti.

politeknik.org.tr


Spread the love