Gülseren Yurttaş’ın Ölümü Kader Değil; Unutmayacağız Unutturmayacağız!
Spread the love

27 Eylül 2007 günü İSKİ Sarayburnu şantiyesinde vinç bomunun üzerine düşmesi sonucu kaybettiğimiz mühendis Gülseren Yurttaş’ın ölüm yıldönümünde 27 Eylül 2010 Pazartesi günü, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun çağrısını yaptığı bir basın açıklaması gerçekleştirilecektir.

Gülseren Yurttaş, Öğrenciyken başladığı mühendislik mesleğine de çeşitli firmalarda, şantiye ve ofislerde aktif olarak proje ve uygulama çalışmaları yaparak devam etti. 2001 yılında Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nda İstanbul Şube Müdürü olarak çalışmaya başladı. Burada çalıştığı 5,5 yıl boyunca Türkiye’de harita mühendisliği ve kadastro üzerine üç kitaba ve önemli çalışmalara imza attı. 27 Eylül 2007 taririnde yaşanılan sorumsuzluğuk, denetimsizlik, kanunsuzluk sonucu sevgili Gülseren Yurttaş’ı kaybettik.

27 Eylül Günü İşlenen Cinayet

Gülseren, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası‘nda İstanbul Şube Müdürü olarak çalışırken daha önce birlikte çalıştığı bir harita mühendisinden DETEK Ltd. Şirketinde çalışması için iş teklifi aldı. Bunun üzerine mühendislik yaşamını aktif olarak devam ettirmek isteyen Gülseren, 3 Eylül’de şantiyede çalışmaya başladı.

Ancak işe başladığı ilk günden itibaren şantiyedeki çalışma koşulları konusunda rahatsızlık duymaya başlamıştı. Şantiyede ilk gününde, deniz üzerinde ölçüm yapmak için kullanılan platformda, platform kıyıya yanaşırken fırlayan bir demir çubuk bacağına, dizinin üst tarafına çarptı. Ama bir şey olmadı. Gülseren’de doktora gitmedi. Bir hafta kadar sonra bir işçinin ayak bileğinin arka kısmının bir demir parçasıyla kesilmesine şahit oldu. Bu kez durum ciddiydi ve işçi hastaneye götürüldü. Bizim bildiklerimiz bu kadar, bir de Gülseren’in “şantiyede her gün bir olay oluyor” dediğini, şantiyede bu olayların hiç önemsenmediğini, iş güvenliği için hiçbir önlemin, denetimin olmadığını.

Şantiyede iş güvenliğini sağlamak ve sistemleştirmek, işçileri ve işvereni bilinçlendirmek için araştırmaya, düşünmeye başladığını da hatırlıyoruz. Bu konuda mimar bir arkadaşından iş sağlığı ve iş güvenliği, süreç yönetimi gibi iş yapış sistemleriyle ilgili dokümanları toplamış kendi işine nasıl adapte edebileceği konusunda çalışmaya başlamıştı. Ama 27 Eylül günü önlem ve denetim için çok geç olduğunu gösterdi. Yaklaşık bir aydır anlatmaya çalıştığı tedbirsizlik artık alenen ortadaydı. Bir vinç devrildi. Ve adına kader denildi…Her zaman ki gibi. Sorumsuzluğun, denetimsizliğin, kanunsuzluğun adı kaza/kader.

Gülseren Yurttaş’ın ölümü kader değildi. Unutmayacağız, unutturmayacağız…

Basın açıklaması

Tarih: 27 Eylül 2010 Pazartesi

Saat: 12:30’da

Yer: Sarayburnu girişi ( Gülhane Parkı Arka Kapısı Karşısı)

politeknik.org.tr


Spread the love