Gıda mühendisleri ve doktorlar: Manisa’daki zehirlenmeler gıda güvenliği sorunudur
Spread the love

Manisa, Diyarbakır ve Kastamonu’da askeri birliklerde yaşanan gıda zehirlenmeleriyle ilgili Gıda Mühendisleri Odası ve Türk Tabipler Birliği açıklamalar yaptı. Meslek örgütleri açıklamalarda gıda güvenliği sorununa vurgu yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası(GMO) 17 Haziran’da yaptığı açıklamada askeri birlikler, okul kantin ve yemekhaneleri, kamu kurumlarına ait yemekhaneler, hastaneler gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerlerde gıda zehirlenmeleri vakalarının, Türkiye’de gıda güvenliği sorunun büyüklüğüne işaret ettiğini belirtti. GMO Türkiye’de gıda denetimlerinin yetersizliği ile ilgili sıklıkla uyarılarda bulunduklarını belirterek, gıda şirketlerinde gıda mühendislerinin çalıştırılması gerekliliğine de dikkat çekti.

TTB: Manisa’daki salgın ciddi bir gıda güvenliği sorunudur!

Manisa’daki askeri birliklerde yaşanan salgın ataklarını münferit olmadığını 19 Haziran’da yaptığı açıklamayla söyleyen TTB, gıda zehirlenmesine neden olan mikrobiyolojik etkenler ne olursa olsun, Manisa’daki askeri birliklerde ciddi bir gıda güvenliği sorunu olduğunun altını çizdi.

Taşeron hizmet: Ucuz ve kalitesiz gıdalar

Taşeron şirketin maliyeti en düşük olan dolayısıyla ucuz ve kalitesiz gıdalara yönelmesinin, askeri birliklere “dışardan hizmet alma” yoluyla yemek temin edilmesinin “doğal” sonucu olduğunu ifade eden TTB, yemeklerin kalitesinin sürekli olarak denetiminin yapılması, yemekleri hazırlayan kişilerin sağlık kontrollerinin yapılması, hijyen eğitimlerinin yapılması, gıda hazırlanan ve sunulan mekanların hijyen açısından gözetim altında olmasının gerekliği olduğunu vurguladı.

GATA yokken gıda güvenliği hizmetini kim verecek?

GATA’nın ortadan kaldırılmasıyla gıda güvenliği hizmetinin hangi kurum tarafından yürütüldüğünün ya da bu hizmetin olup olmadığının da belirsiz olduğunu söyleyen TTB, bu salgınların Türkiye’de tüm askeri birliklerin aynı tehdidin altında olduğunu gösterdiğini aktardı.

Bir daha bunların yaşanmaması için 4 öneri

Bundan sonrasında bu tür vakaların tekrarlanmaması için TTB’nin sunduğu öneriler:

-Bir an önce gerekli araştırma ve denetimler yapılarak sorunun kaynağı saptanmalı, buna uygun önlemler alınmalıdır.

-Askeri birliklerin halk sağlığı hizmetleri, çok özel ve önemli bir hizmet türüdür. Geçmiş deneyimlerden de yararlanarak, askeri birliklerde gerekli halk sağlığı hizmet yapılanması acilen oluşturulmalıdır.

-Yüzlerce askerin toplu yaşam alanlarında, gıda güvenliğinin temel olduğu beslenme hizmetinin taşeron şirketler aracılığıyla verilmesine son verilmelidir.

-Kamuoyunun yaşanan süreçle ilgili sağlıklı, doğru ve ilk ağızdan bilgi alma ihtiyacı karşılanmalıdır.

Kaynak: Sendika.Org, Politeknik


Spread the love