Fatih Belediyesi’nden peyzaj mimarına sistematik mobbing ve işten çıkarma
Spread the love

Fatih Belediyesi’nde üst üste işten çıkarılan ve açtığı davalarla her seferinde işine geri dönen peyzaj mimarı Azat Yalçın son olarak belediye tarafından yıkılma ve yangın tehlikesi bulunan boş bir binada görevlendirildi.

Independent’ın haberine göre 2010 yılında Fatih Belediyesi’nde göreve başlayan peyzaj yüksek mimarı Azat Yalçın, 2013’te belediyenin Yedikule Bostanları hakkındaki usulsüz ve hukuksuz işlemlerine itirazı nedeniyle Fatih Belediyesi’nin hedefi haline geldi.

Üst üste işten çıkarma

Independent’tan Ali Dağlar’ın haberine göre, İstanbul’da yüzlerce yıldır yaşayan Yedikule Bostanları’nın tahrip edilmesine karşı çıkan, görevi ve mesleği gereği Belediyeyi uyaran ve usulsüzlüğü dile getirdiği belirtilen Yalçın’a, Fatih Belediyesi tarafından soruşturma açıldığı, sonrasında Yalçın’ın ardından işten çıkarıldığı ifade edildi. Yalçın, işten çıkarma kararına dava açtı. Belediyenin mahkemede sunduğu ‘Bazı günler işe gelmedi’ iddiasını inceleyen mahkeme heyeti, iddia edilen günlerin hafta sonu tatillerine denk geldiğini tespit ederek Yalçın’ın işe iadesine karar verdi.

Fatih Belediyesi durmuyor

Habere göre peyzaj mimarı Azat Yalçın’ın işe iadesinin ardından belediye, Yalçın’ı görevlendirmek yerine 1 ay boyunca günde 8 adeti bulan savunma talebi gönderdi, çeşitli disiplin soruşturmaları açtı. Fatih Belediyesi hızını alamadı ve soruşturmaların ardından Yalçın’ı yeniden işten çıkardı. Karara yeniden dava açan Yalçın hakkında mahkeme, belediyenin tutanaklarının ve ceza işlemlerinin gerçeği yansıtmadığına hükmederek Yalçın’ı yeniden göreve iade etti.

Sistematik mobbing

Independent, Fatih Belediyesi’nin, göreve ikinci kez dönen Yalçın için baskı ve yıldırma operasyonuna devam ettiğini, Yalçın için görev tanımı dışında görevlendirmeler yapıldığını yazdı. Sokaklardaki ağaçları, kedileri, bozuk asfalt parçalarını saymakla görevlendirilen Yalçın, belediye tarafından görevi “eksik” yerine getirdiği gerekçesiyle yeniden işten çıkarıldı. Yalçın açtığı davada mahkeme bir kez daha tutanakların ve cezaların gerçeği yansıtmadığını belirtti, görevlendirmelerin insanlık onuru ile bağdaşmadığına hükmederek Yalçın’ı görevine iade etti.

Habere göre Yalçın, Fatih Belediyesi’nin yaptığı sistematik baskı ve yıldırmalara, soruşturmalara, görevlendirmelere karşı açtığı tüm davaları kazandı. Yalçın’ın açtığı davalarda Fatih Belediyesi 600 bin TL’ye yakın tazminat ödemeye mahkum edildi. Yargı, bu davaların ağır tazminat bedellerinin ve yargılama masraflarının Fatih Belediyesi yetkililerine yüklenmesine karar verdi. Ancak Valilik ve Kaymakamlık Fatih Belediyesi görevlilerinin yargılanmasına izin vermediği için fatura Fatih halkına kesilmiş oldu.

Yıkılmak üzere olan yapıda oturtarak görevlendirme

Haberde ayrıca, Fatih Belediyesi tüm davaları kaybetmesi üzerine görevine dönen Azat Yalçın’ı yıkılma ve yangın tehlikesi bulunan bir binada görevlendirildiği, yıkılma tehlikesi sebebiyle boşaltılan bu yapıda Yalçın dışında başka bir çalışanın da bulunmadığına değinildi. Fiziki açıdan girilmesi dahi uygun olmayan bir binada görevlendirilen Yalçın su, yemek ve temizlik ihtiyacı konusunda da yalnız bırakıldı. Oturduğu odanın tavanında ise yüzüne doğrultulmuş bir kamera bulunuyor.

Yalçın, Fatih Belediyesi’nin, can güvenliğini yok saymasına karşı da suç duyurusunda bulundu ve dava açtı.

Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi sessiz kaldı

Haberde, Azat Yalçın’ın maruz kaldığı sorunları, üyesi olduğu TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi’ne dilekçeyle ilettiği ve tehlikeli, can güvenliğini sağlamayan ve insani çalışma koşullarının olmadığı çalışma ortamının tespit edilmesini istediği belirtildi. Yalçın’ın ısrarıyla yapıya gelen Peyzaj Mimarlığı Odası İstanbul Şubesi’nin AKP’li başkanı İBB eski Ağaç A.Ş Müdürü Murat Ermeydan ve yönetim kurulu konuyla ilgili tutanak tutmasına rağmen mahkemeye sunmak üzere odadan bu tutanakları talep eden Yalçın’a tutanakları vermedi.
Yalçın tutanakları Peyzaj Mimarları Odası’ndan talep etti ama yine alamadı. Peyzaj Mimarları Odası, Fatih Belediyesi’nin Yalçın için başlattığı işten çıkarma ve mobbing sürecinin başlangıcı olan Yedikule Bostanları projesine ise ödül verdi. Yalçın bu durumu hesaplaşma ve rant düzeni olarak açıklıyor.

politeknik.org.tr


Spread the love