Elektrik mühendisleri: KYK borçları faizsiz ertelensin
Spread the love

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) öğrenim kredilerinin geri ödemesinin faizsiz ertelenmesi için imza kampanyası başlattı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, KYK’nın üniversite öğrencilerine verdiği burslarla ilgili mezuniyetten 2 yıl sonra çalışma durumuna bakmasızın Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve gecikme faizi işleterek geri ödeme beklemesine karşı kampanya başlattı. Elektrik mühendisleri, mezunların bir yandan işsizliğe çözüm bulmaya çalıştığını diğer yandan da öğrenim kredisine uygulanan faizlerle zor duruma düştüğünü belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan EMO Ankara Şubesi, işsiz üniversite mezunlarına ait KYK borçlarının faizsiz ertelenmesi için change.org ve EMO Ankara Şubesi’nde imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

279 bin genç borçlu listesinde

Elektrik mühendisleri, ekonomik kriz ve artan mezun sayısı sebebiyle işsizliğin arttığını, KYK’nın ise genç meslektaşlarının koşullarını gözetmeksizin borç tebligatları yollamaya devam ettiğini vurguladı. EMO Ankara Şubesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK’dan öğrenin kredisi alan 279.797 gencin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlular listesine girdiğini açıkladı.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu kampanya için CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’la bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iş bulamayan ve öğrenim kredilerinin geri ödemesini yapamayan üniversite mezunlarının sorunları konuşuldu.

KYK borçlarının faizsiz ertelenmesi için başlatılan imza kampanyasının metni ise şöyle;

Öğrenim kredisi alan öğrencilerden borçları, öğrenim gördüğü kurumun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl geçtikten sonra 3 aylık dönemler halinde ve normal öğrenim süresinin yarısı kadar süre içerisinde ödemesi istenmekte. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin, sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmazken, Kredi ve Yurtlar Kurumu`na resmi olarak işsiz olduklarını bildirme zorunluluğunu bilmeyen-uygulamayan çok sayıda genç, öğrenim kredisi borcu, bu borcun TEFE oranındaki faizi ve ödeme gecikti ise bir de gecikme faizi ile karşı karşıya kalıyor.

Her türlü işlemin elektronik olarak yapıldığı günümüzde üniversite mezunu olup iş bulamayan gençlerin sigorta bilgilerine ulaşmak zor değildir. Bu bilgiler doğrultusunda işsiz gençlerin öğrenim kredi borçları kendileri işsizliklerini bildirmeseler bile otomatik olarak faizsiz ertelenmeli ve bunun yasal düzenlemesi bir an önce yapılmalıdır.

Öğrenim kredisi alan ve iş bulamayan gençlerin kredi borçları sigortalı iş bulana kadar faizsiz ertelenmeli.

İşsizlik bildirimi yapılmadan da öğrenim kredi borçları ertelenmeli

politeknik.org.tr


Spread the love