Çevre mühendisleri ve kimya mühendislerinden ‘nitrik asit sızıntısı’ açıklaması
Spread the love

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Tuzla’da meydana gelen nitrik asit sızıntısına dair basın toplantısı yaptı: “Akut tehlike sona erdi, nitrik asit buharı soluyan yurttaşlar sağlık kuruluşlarına başvurmalı”

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi içinde dün (5 Ağustos) meydana gelen nitrik asit sızıntısına yönelik olarak Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İstanbul Tabip Odası’nda bugün (6 Ağustos) ortak açıklama yaptı. Meslek odaları, Tuzla’da yaşanan kaza sonrası akut tehlikenin sona erdiğini belirterek nitrik asit buharı soluyan ve olumsuz etkilenen işçilerin, vatandaşların bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurguladı.

tuzla-cizelge

ALOHA programında simüle edilen Tuzla Nitrk Asit sızıntısının veri dökümü

“Etki mesafesi 2.1 km”
Basın toplantısında konuşan Kimya Mühendisi Serkan Küçük Tuzla’da yaşanan kazanın etkilediği bölgeyi hesaplamak üzere, rüzgar hızını da göz önünde bulundurarak simülasyon hazırladıklarını belirtti. Küçük “Teorik olarak, 1 saat içerisinde tanka 5 metre mesafede bulunan kişiler ölüm riski altındaydılar. Tanka 55 ila 114 metre mesafede bulunanların ciddi sağlık riskiyle karşı karşıya kalma potansiyeli olduğunu gördük. Tanktan 2.1 km mesafeye kadar nitrik asit buharlarının erişme potansiyeli olduğunu gördük. Bu mesafe, rüzgar yönünü de dikkate aldığımızda pek çok sanayi tesisi ve yerleşim yerini kapsıyor.” ifadelerini kullandı.

“Parası olanın çevreyi kirletme, emekçileri zehirleme hakkı var”
Basın toplantısında söz alan Kimya Mühendisi Suat Güneş meydana gelen kaza sonrasındaki müdahale şeklinin işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ve afet sonrası işletiletilmesi gereken şartlar açısından kabul edilemez olduğunu belirtti. Kimyasallarla çalışan şirketlere uygulanan yasal şartların “kirleten öder” mantığında olduğunu; AKP iktidarının parası olana çevreyi kirletme, emekçileri zehirleme hakkı tanıdığını söyledi. Güneş “Meslek odası olarak kimyasal sızıntı olan bu firmada en son denetim ne zaman yapılmıştır, buradan İstanbul Valiliği’ne ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi’ne soruyoruz. Tehlikeli kimyasalların yönetimi basite alınmayacak kadar önemli bir konudur. 6269 Sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Kanunu’nda kimya ile ilgili çalışma yapan işyerlerinde sorumlu müdür olarak kimya mühendisi bulundurma zorunluluğu vardır. Çalışma Bakanlığı’na soruyoruz, burada sorumlu müdür olarak kimya mühendisi bulunuyor muydu?” şeklinde konuştu.

“İnsanı da çevreyi de etkiler”
Basın toplantısında konuşan çevre mühendisi Kübra Ayçiçek kimyasal sızıntıların ekolojik açıdan tehlikeli olduğunu ve var olan doğa dengesini bozduğunu belirtti. Ayçiçek, “Bu bir asit. Saf denilen maddeler dahi ekolojik yıkımlar yaratabilirken, nitrik asit gibi bir kimyasalın sızıntısında detaylı incelemeler yapılmalıdır. Nitrik asit havadan ağırdır ve çökme eğilimi gösterir. Bu suya karışırsa besin zinciriyle insana döner.” şeklinde konuştu.

tuzla-simulasyon

Nitrik asit maruziyet bölgesi

politeknik.org.tr


Spread the love