Çevre mühendisleri nükleer santral risklerini haritalandırdı
Çevre mühendisleri iğneada
Spread the love

Çevre mühendisleri, İğneada’da yapılmak istenen nükleer santralde yaşanabilecek bir kazanın risk etki haritasını çıkardı. Etki haritasına göre İstanbul ve Trakya’nın tamamı, Kuzey Ege’nin ise büyük kısmı tehdit altında. Marmara, Batı Karadeniz, Kıyı Ege ve Kıyı Akdeniz de oluşacak radyasyon bulutundan etkilenecek.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), İğneada’da yapılması planlanan nükleer santralde olası felaketin risk etki değerlendirme haritasını çıkardı. Çevre mühendislerinin yaptığı radyasyonlu parçacık dağılımı modelleme çalışması sonucunda İğneada`da yapılması planlanan nükleer santralde bir kaza olması durumunda İstanbul`un yanı sıra, Trakya`nın tamamı ile Kuzey Ege`nin büyük tehdit altında kalacağı, ayrıca Marmara, Batı Karadeniz, Kıyı Ege ve Kıyı Akdeniz’in de oluşacak radyasyon bulutundan etkileneceği belirlendi. İğneada’da meydana gelecek bir radyoaktif sızıntının telafisinin mümkün olmadığını belirten çevre mühendisleri etki alanında yoğun olarak bulunan tarım alanlarının, zeytinliklerin ve turizm merkezlerinin de uzun yıllar boyunca önemli ölçüde risk altında kalacağını vurguladı.

Çevre mühendisleri iğneada 1

20 milyon kişi risk altında kalacak
Çevre mühendisleri haritayı, İğneada`dan olacak bir radyoaktif serpintinin izleyeceği yolları ve 2014 yılının herhangi bir gününde İğneada`dan atmosfere salınan parçacıkların 4 günlük (96 saat) güzergahlarını belirleyerek ortaya çıkardı. Çevre mühendisleri İğneada’nın, yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı, nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgede bulunmasının ve Türkiye’yi en fazla etkileyen hava kütlelerinin yolları üzerinde olmasının; haritada görülebildiği üzere felaketin boyutunu arttırdığını ortaya koydu.

Çevre mühendisleri iğneada 2

“Bilimsel bilgiyi sunmaya devam edeceğiz”
Çevre mühendisleri, hiçbir meşruiyeti kalmayan iktidarın bilimsel gerçekleri dikkate almadan, bilim ve meslek insanlarının görüşlerine bakmaksızın nükleer santral kararı almaya hakkı olmadığını belirtti. Çevre mühendisleri, yaşam ve çevre hakkını iktidarın akıl ve bilim dışı kararlarına terk etmeyeceklerini, kirli enerji politikalarının yarattığı bilgi kirliliğine karşı mesleki sorumlulukları gereği kamuoyuna bilimsel bilgiyi sunmaya devam edeceklerini açıkladı.

politeknik.org.tr


Spread the love