Çevre mühendisleri: Mega proje çılgınlığı bitmiyor, İstanbul’un havası kirleniyor
Spread the love

Çevre mühendisleri son günlerde sıkça gündeme gelen İstanbul’daki hava kirliliğine dair açıklama yaptı: “Partikül madde değerinin sınır değerin üstüne geçmesinin nedeni yoğun inşaat faaliyetleri ve özel araç kullanımdaki artıştır”

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bugün (28 Aralık) bir açıklama yayımlayarak İstanbul‘un havası, havadaki kirletici madde konsantrasyonu ve nedenleri hakkında bilgi verdi. Çevre mühendisleri kirliliğin temel nedeninin kentin orman ve doğal yaşam alanlarında sürdürülen mega projeler, kent içi yoğun inşaat faaliyetleri ve artan özel araç kullanımı olduğunu belirtti. Çevre mühendisleri, ilçelere göre hava kalitesinin değişmesinde coğrafi yapı, mevcut rüzgar yönü, nüfus yoğunluğu, yeşil alan miktarı, kara-hava-deniz trafiği; bölgedeki sanayileşme, bölgede kullanılan yakıtın cinsi gibi faktörlerin rol oynadığını belirtti.

“Partikül madde kirliliğinin nedeni rant”
Hava kirliliğinin önceki yıllara göre farklılık gösterdiğini belirten çevre mühendisleri “Geçmişte havadaki kirletici parametrelerden ‘kükürtdioksit‘ hava kirliliğindeki belirleyici madde iken, son yıllarda bu kirletici maddenin yerini ‘partikül madde‘ almıştır. Bunun anlamı, önceden havayı daha çok ısınmadan kaynaklı kirleticiler kirletiyorken şimdilerde araçlar ve inşaat faaliyetleri kirletiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yönetimden kaynaklı hava kirliliği”
Çevre mühendisleri AKP eliyle İstanbul genelinde yürütülen mega inşaat projelerinin partikul madde miktarını artırdığını vurgulayarak “Toplu taşıma yerine özel araç kullanımını yaygınlaştıracak projelerin geliştirilmesi, kentin bir inşaat şantiyesine dönüştürülerek günde binlerce kamyonun çalıştırılıyor olması, binaların yükseltilerek rüzgar akışına müdahale edilmesi, kentin havasını temizleyecek ormanlık alanların tahribatı da hava kirliliği kaynaklarına yeni bir madde daha eklememizi gerektiriyor: 4. Yönetimden Kaynaklı Hava Kirliliği.” dedi.

“Kuzey Ormanları koşulsuz-şartsız-amasız ve çıkarsız korunmalı”
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul’da hava kirliliği sorunun çözülmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
•Hava Kalitesi standartlarının iyileştirilmesi ve bağlayıcı mevzuatlarla desteklenmesi,
•Toplu taşımanın özendirilmesi,
•3. Köprü gibi nüfusu ve özel araç kullanımını artıracak projelerden vazgeçilmesi,
•İstanbul‘u bir toz bulutuyla kaplayan ve şantiye alanına çeviren inşaat faaliyetlerinin sınırlandırılması, denetlenmesi,
•Yapılaşmada mevcut rüzgar yönünü ve rüzgar akışını engelleyecek konumlandırmalardan ve boyutlandırmalardan kaçınılması,
•Mevcut rüzgar yönüne nefes olan Kuzey Ormanları‘nın koşulsuz-şartsız-amasız ve çıkarsız korunması, şehrin yeşil alanlarının artırılması,
•Sanayi tesislerinin düzenli denetlenmesi ve hava kirliliğini önleyici tedbirler geliştirilmesi,
•Motorlu taşıtlardan havaya salınan kirletici maddelerle ilgili denetim yapılması,
•Bilim daha verimli kullanılarak basınç vb. gibi havadaki kirleticilerin seyrelmesini engelleyecek faktörlerin önceden belirlenmesi ve olası bir sağlıksız hava koşulunun halka önceden bildirilmesi gerekmektedir.

politeknik.org.tr


Spread the love