Bilim ve Gelecek’in Eylül sayısı çıktı!
Spread the love

Bilim ve Gelecek dergisinin Eylül sayısı çıktı. Derginin bu ayki sayısının kapak konusu: “Yaratılışçı safsatalara yanıt, EVRİM YÜRÜYOR!”

Derginin içerisindeki  yazılardan bazıları ise şunlar:

 

Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy ile söyleşi
Evrimi kavramanın önemi… Biyoloji eğitimi evrimsiz yapılamaz… Evrimde rastlantı ve nedensellik… “Hop diye” olma, yaratılışçıların söylemi… “Mükemmellik” bilimin kavramı değil… Türleşmeyi laboratuarda gözlüyoruz… Mutasyon nedir? Zararlı mutasyon ne demektir?.. Genom projeleri Evrim kuramını doğruladı… Çok sayıda geçiş formu var… Cumhuriyet’in ilk yıllarında Evrim, 80 sonrası yaratılışçılık…

Yaşamın kökenine ilişkin bilim ne diyor?
Canlı moleküllerin cansız süreçlerle üreyebildiği gösterildi… Evrim kuramı, hücrenin oluşmasını bilimsel kanıtlara dayanarak açıklıyor… “İndirgenemez karmaşıklık” safsatası ve bakteri kamçısı örneği…

İŞTE GEÇİŞ TÜRLERİ VE FOSİLLERİ
Balıktan hem su hem karada yaşayan amfibyumlara, amfibyumlardan ilk sürüngenlere, dört ayaklı sürüngenlerden memelilere, iki ayaklı sürüngenlerden kuşlara geçişi gösteren ara formlar ve fosilleri.


Harun Yahya ve şarlatanlık

Hz. Nuh’un gemisi buharlı gemiymiş! Hz. Süleyman uçak kullanıyormuş! Eski Mısır’da elektrik ve elektrikli aydınlatma teknikleri! Fosilin fotoğrafını göster, gerisine karışma!Homo habilis ve homo erectus maymunmuş!


Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın

Evrim-yaratılış tartışması ve düşündürdükleri
“Tanrı evreni yarattı” önermesi, nedensel süreçlere ilişkin bir şey söylemediği için “evren evrimsel süreçle oluştu” önermesinin karşıtı değildir. Metafizik anlamda yaratmaya ve yaratıcıya inansak bile, bu, seküler düzlemde, ne nedensel süreçlere odaklanan evrime karşıdır ne de onun alternatifidir ve işin gerçeği olmamalıdır.

Ender Helvacıoğlu
Bilimcilik ile devrimciliğin çakışması

Din bir baskı aracı olarak kullanılarak, bilim teslim alınmaya çalışılıyor. Böylece hem din dinlikten, hem de bilim bilimlikten çıkarılıyor. Din büyüye ve şarlatanlığa, bilim ise -felsefesi yok edilerek- teknolojiye indirgeniyor. Çok yönlü ve postmodern bir gericilik…

Prof. Dr. Levent Doğancı
Yayın etiği ve yasal açıdan ‘kopyala-yapıştır’ ve aşırma

Bilimsel yayıncılıkta aşırma problemi, uluslararası arenada ülke bilim camiasının saygınlığına gölge düşürecek boyutlarda önemli bir sorun. Bilimselliğe ve gerçek bilimsel üretime önemli zararlar veriyor. Bu durumun cezasız kalması veya çok sınırlı bir şekilde cezalandırılması da aşırmacıları hem yüreklendiriyor, hem de daha kurnaz yöntemler bulmaya teşvik ediyor.

Prof. Dr. Tuncay Altuğ
Bilimde ve sanatta mitolojiden esinlenme

Sanatçılar mitolojik öykülerin içeriklerinden etkilenirken, bilim insanları daha çok çalışmalarında elde ettikleri yeni bulguların adlandırılmasında mitolojik bilgilerden esinlenirler. İşte örnekleri…

Afşar Timuçin
Shakespeare’in üç oyunu üzerine bir inceleme

Shakespeare’in Plutarkhos’dan yararlanarak yazdığı, konusunu Roma tarihinden alan üç oyunu vardır: 1608’de yazılıp oynanmış olan “Coriolanus”, ondan daha önce 1599’da yazılıp oynanmış “Julius Caesar”, bir de 1607’de yazılıp 1623’den sonra oynanmış “Antonius ile Cleopatra”. Shakespeare’in kahramanları aracılığıyla biz gerçekte insanı tanımaya çalışırız.
 
Erdem Sönmez
Bizans İmparatorluğu’nda bir halk hareketi: Zelotlar

Bizans’ta aristokrasiye karşı biriken öfke, 14. yüzyılda yaşanan halk hareketlerinde somutlaşmış ve birçok kentte isyanlar çıkmıştır. Bu isyanların birçoğu kısa sürede sönümlenmiş olsa da; Thessalonica’daki (Selanik) ayaklanmada Zelotlar, iktidarı almalarından sonra eşitlikçi bir düzen kurmuşlar ve yedi sene şehri yönetmişlerdir.

Chip Walter
Neden öpüşürüz?

Yeni araştırmalar, beynimize, bedenimize ve eşimize güçlü sinyaller gönderen öpüşmenin ardında gizli karmaşıklıkların olduğunu açığa çıkarıyor. Öpüşmeyi insansı atalarımızdan mı öğrendik? Neden başımızı sağa eğerek öpüşüyoruz? Öpüşmenin kimyasal etkisi.

Ramazan Karaçalı / 3G nedir? Hâlâ merak etmiyor musun?
Gül Atmaca / Halep kenti ve Hurufi gelenek

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Ali Nesin’le Matematik Sohbetleri, Yayın Dünyası, Satranç, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.


Spread the love