Beşiktaş Belediyesi uslanmıyor: Abbasağa Parkı’na ‘yenileme’ projesi – Politeknik
Spread the love

Beşiktaş Belediyesi, Abbasağa Parkı için proje hazırladı. Projede, sert zemin değiştirilecek, oyun grupları, elektrik ve sulama altyapısı yenilenecek. Asıl soru ise şu, Abbasağa Parkı’nın ihtiyaçları küçük dokunuşlar ve rehabilitasyonla giderilebilecekken, parkı sil baştan yapılandırma ihtiyacı nereden doğdu?

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan en büyük parklardan biri olan Abbasağa Parkı’nı Beşiktaş Belediyesi 2017 yılı Faaliyet Planına alarak sil baştan “yenilemek” istiyor. Beşiktaş Belediyesi park girişlerine yenileme projesinin görsellerini astı. Duyuru görselinde ve alt açıklamasında Beşiktaş Belediyesi’nin “Abbasağa Parkı Projesi” adlandırdığı projeyi “Muhtarlıktan ve vatandaşlardan gelen şikayetler” üzerine hazırladığını belirtiyor. Bir süredir parkı bakımsız bırakan Beşiktaş Belediyesi projeyi “parkın zemini değiştirilecek, oyun grupları, elektrik ve sulama altyapısı yenilenecek” şeklinde aktarıyor.

a_8

Abbasağa Parkı girişine konulan pano

Peki Abbasağa Parkı’nda maliyeti yüksek böyle bir projeye ihtiyaç var mı? Abbasağa Parkı’nın temel ihtiyaçları neler?

Politeknik üyesi peyzaj mimarları, projeyi ve parkın mevcut durumunu inceledi.

Proje yapma, bakım yap, iyileştir!
*Projede parkın sert zemin alanının tamamen değiştirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 10 bin metrekare yeşil alana sahip Abbasağa Parkı’nda sert zemin alan yaklaşık 5-6 bin m2’dir. Mevcut zemin alanda yer yer bozukluklar bulunsa da parke taşı kolay değiştirilebilir özelliğe sahip. Böylesi büyüklükte bir alanda tüm zeminin değiştirilmesine ihtiyaç yok. Parkelerin bozuk-kırık-çıkık olduğu yerler yenilenebilir.
a_4

*Projenin sil baştan yapılacağını göz önüne aldığımızda Abbasağa Parkı tümüyle şantiyeye dönüşecek. Bu noktada parkın halk sağlığı ve güvenliği açısından kapatılması gerekecek. Abbasağa Parkı’na halk bir süre giremeyecek. Uzun yıllardır iyileştirme yapmadığını kabul eden Beşiktaş Belediyesi aşağıda sıralayacağımız önerilerle Abbasağa Parkı’nı 2017 yılını beklemeden ya da tahmini maliyeti 1 milyon lirayı aşabilecek büyük ölçekli bir projeyi hayata geçirmeden de iyileştirebilir, güzelleştirebilir.

a_22

Beşiktaş Belediyesi’nin proje için hazırladığı broşürde tüm zeminin yenileneceği ifade ediliyor

a_25a_33

Abbasağa Parkı için tespit ve öneriler

-Park girişlerinin birçoğu engelli girişine uygun değildir. Göstermelik yapılan engelli rampaları eğim ve güvenlik açısından sorunludur. Rampalarda korkuluk da bulunmamaktadır. Engelli girişleri etaplar halinde kolayca rehabilite edilebilir. Bir gün bir giriş, diğer gün ikinci giriş…(Yönetmeliğe göre olması gereken rampa eğimi %6-8)
a_10 a_9

-Parktaki betonarme oturma alanlarının üst zeminleri ahşapla kaplanabilir.

a_1

-Çocuk oyun alanları ve fitness alanı sırayla kendi bölgesinde zemin, oyun ve fitness gruplarını kapsayacak biçimde yenilenebilir.

a_12 a_11

-Spor sahası, tribünleri, aydınlatması ve çevresi kendi bölgesi içinde kullanıma kapanmadan düzenlenebilir.

a_5

-Abbasağa Parkı’nda bazı oturma alanları ve çocuk oyun alanları belli yüksekliğe sahip. Düşme tehlikesi oluşturan bu durum sebebiyle bu alanlar korkulukla çevrelenmelidir.

a_2

-Parkın elektrik ve su altyapıları mevcut hatlar iyileştirilerek sağlıklı ve güvenli hale getirilebilir.

a_14

Kamufle edilmeye çalışılmış pano açıkta duruyor

-Parkın peyzaj bakımları periyodik olarak yapılmalıdır.

a_17 a_13

Tüm bu düzenlemeler-iyileştirmeler-bakımlar için parkın kapatılmasına da milyon liralık projelere de ihtiyaç duyulmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son olarak projeyle ilgili ‘doğal taş’ güzellemesine değinmeden geçmeyelim. Beşiktaş Belediyesi projede sert zemin değişikliği için ‘doğal taş’ kullanacağını ifade ediyor. Kentlerdeki pek çok proje ‘doğal taş’ söylemiyle sevimli hale getiriliyor. Örneğin Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu’ndaki değişikliği bu şekilde ifade ederek projesini inandırıcı yapmaya çalışıyor. Esas olan, kullanılacak malzeme ne olursa olsun (beton, doğal taş, vb.), doğayı tahrip ederek elde edilen malzemelerin rant elde etmek için kullanımının sonlandırılmasıdır. Nihayetinde ülkenin dört bir yanında doğal yaşam alanları ‘doğal taş’ ürünlerinin elde edildiği taş ocakları talanıyla karşı karşıyadır.

a_6

Beşiktaşlılar yorumlarını park girişine asılan proje panosuna yazdı: Parkı rahat bırak, yapacaksan bakım yap!

a_28 a_7 a_30

Murat Hazinedar’a güvenmiyoruz
Proje sahibi Beşiktaş Belediyesi’nin Başkanı Murat Hazinedar olunca projeyle ilgili kaygılar da artıyor. Hazinedar kısa bir süre önce Ihlamur Parkı’nda yapılmak istenen inşaat projesine karşı mücadele eden Beşiktaşlıların taleplerine, itirazlarına kulağını tıkamış, bu konuda kendisine soru soran halka zabıtaları ve korumalarıyla saldırmıştı. Aynı Hazinedar, 7 Mayıs 2015’te Abbasağa Parkı’na kafe yapmak için iş makinası sokmuş, bu plan Beşiktaşlıların direnişiyle engellenmişti.

Hazinedar’ı bir kez daha uyaralım: İstanbul, Beşiktaş, Abbasağa Parkı bizim. Gözümüz üstünde, halk yararına olmayan tüm projelerde.

a_18

Politeknik


Spread the love