Aksu HES projesine yargı onayı
Spread the love

Erzurum 1’inci İdare Mahkemesi, Aksu ve Yedigöller Hidroelektrik Santralleri (HES) için onay verdi. İspir’in Aksu deresinde inşaatı devam eden hidroelektrik santraller için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına gerek olmadığına karar verdi.

Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Aksu Köyü’ndeki Aksu ve Yedigöller dereleri üzerinde 41.46 MW gücünde iki ayrı HES kurulmasına köylüler tepki göstermiş, HES’in ciddi çevre zararları oluşturduğu, içme ve sulama sularının da ellerinden alındığı gerekçesiyle çeşitli tarihlerde davul- zurnalı ve çevre mesajları içeren pankart ve dövizlerle eylem yapmış ve konuyu yargıya taşımıştı.Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ÇED raporu vermemesi üzerine Aksu Vadisi ve Köyleri Doğal Yaşatma Derneği öncülüğünde, bölge halkı müteahhit firmayı ve bakanlığı mahkemeye vermişti.

Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Mehmet Haskalaycı, Aksu Deresi ve Yedigöller Deresi üzerine yapılan HES’lerin 50 MW gücün altında olması nedeniyle kanun ve mevzuata uygun olarak ÇED raporuna gerek duyulmadığına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca, HES çalışmalarının durdurulması için açılan davanın da reddine karar verdi. HES projesine karşı mücadele yürüten köylülerin avukatı Erol Özcan, mahkeme kararı için Danıştay nezdinde temyize gidecek.

HES yapılırsa Aksu Vadisi’nde doğal yaşam büyük zarar görecek

Kaçkar Dağlarındaki Verçenik Tepesi’nden doğan Aksu deresi, 35 kilometrelik vadi boyunca aktıktan sonra Çoruh Nehri’ne karışıyor.

Aksu Vadisindeki dört köyde yaklaşık 5 bin kişi yaşıyor. Ünlü İspir fasulyesinin yetiştirildiği vadide, mutlak koruma altına alınması gereken çengel boynuzlu dağ keçileri, boz ayı, kırmızı benekli vaşak, su samuru ve derede ise kırmızı benekli alabalık bulunuyor.

Bölge, Bakanlar Kurulu tarafından 2005’te ‘Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ olarak ilan edilmişti.

politeknik.org.tr


Spread the love