AKP’den Bir Emek Sömürüsü Düzenlemesi Daha: Kiralık İşçilik
Spread the love

Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenleme meclise taşınmaya hazırlanıyor. Düzenleme ile birlikte işverenin, günlük ya da saatlik işler için de istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi çalıştırması hedefleniyor.

AKP hazırladığı yeni düzenleme ile İstihdam Büroları aracılığıyla sermayaye esnek iş gücü yaratmak adına “kiralık işçi” statüsünü iş yaşamına geçirmek istiyor. Düzenleme ile yasada işe alınma süresi 1 yıl yerine 3+3 ay olmak üzere en fazla altı ay olacak. İşveren 6 aydan uzun süren işler için işçi kiralama yöntemine başvuramayacak. Ancak geçici işleri İstihdam Büroları’ndan kiraladıkları işçilerle yapan şirketlerin, bu pozisyonlar için artık daimi eleman istihdam etmeyerek iş güvencesi vermesine gerek kalmamış olacak.

Diğer yandan işçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta prim gibi yükümlülüklerini işveren yerine Özel İstihdam Büroları üstleniyor. İşveren ise İstihdam Bürosuna ödeme yapacak. İstihdam Büroları da böylece işçinin ürettiği emek üzerinden belirli oranda kar sağlamış olacak.

2009 yılında esnek çalışma hayatına geçişin önemli ayaklarından biri olan “kiralık işçi” uygulaması, Özel İstihdam Büroları düzenlemesiyle birlikte hazırlanmış ancak tepkiler nedeni ile geçiremediği hayata geçirilememişti.

Değişiklik esnek çalışma yaşamının inşasında mihenk taşı
AKP’nin Özel İstihdam Büroları aracılığı ile ilişkilendirdiği bu süreç ülkede yaşanan esnek çalışma yaşamının inşasının bir parçası olarak hayata geçiyor. Bu düzenleme açık bir emek sömürüsü ve AKP’nin kölelik düzeni olarak tarihe geçirilmeye çalışılıyor. “Kiralık işçi” düzenlemesi “kadın istihdamı” ve “kıdem tazminatı” düzenlemeleriyle birlikte paket halinde sunulacak. Emeğin piyasaya ucuz iş gücü olarak sunulması, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, sermayenin karlılık oranlarının artırılması, esnek çalışmanın meşrulaştırılması dört koldan paketlenmiş olacak.

Mühendisleri, mimarları da güvencesizleştirecek düzenleme
Düzenleme aynı zamanda bütün çalışma alanlarını kapsıyor. Son otuz yılda hızla sürdürülen güvencesizleştirme politikalarıyla mühendisler de çalışma hayatlarında güvencesiz çalışma biçimleriyle karşı karşıya kalıyor. Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, işsizlik mühendislerin yüksek oranlarla yaşadıkları güvencesizlik sorunları arasında yer alıyor. Kimi zaman proje bazlı çalışmalarla iş hayatına atılan mühendisler, mimarlar için de özel istihdam büroları düzenlemesi güvencesizliği derinleştirecek büyük bir tehlike olarak duruyor.

 

 

politeknik.org.tr


Spread the love