AKP gitti, ‘mirası’ kaldı: Ankara yağışla göle döndü, 3 kişi yaşamını yitirdi
Spread the love

Her yıl yaz yağmurlarının taşkın ve baskınlara dönüştüğü Ankara’da bu yıl da yağmur sonrası sokaklar göle döndü, üç kişi yaşamını yitirdi. İnşaat mühendisleri açıklama yaparak kent altyapısı ve kent planlaması konusundaki aciliyete dikkat çekti.

 

 

25 yıl AKP iktidarı tarafından yönetilen ve Melih Gökçek tarafından rant politikalarıyla tahrip edilen, betonlaştırılan Ankara’da yağış sonrası oluşan su taşkınları, baskınları ölümlerle sonuçlanmaya devam ediyor. 9 Haziran’da akşam saatlerinde gerçekleşen yağış Sincan ve Etimesgut ilçelerinde taşkına ve baskınlara dönüştü. Üç kişinin hayatını kaybetti. Birçok iş yeri ve konut zarar gördü. Polatlı ilçesinin bazı bölgelerinde ise ekili alanlar su baskınına maruz kaldı.

ABB’den açıklama: Alt yapı sorunu önceliğimiz

Yaşanan sel baskını sonucu açıklamalarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş: ”Hiçbir mazerete sığınmadan, kentimizin yıllarca ihmal edilmiş altyapı hizmetlerini sağlamak için projelerimizi ivedilikle hayata geçireceğiz” ifadelerinde bulundu.

Geçen yıl Ankara’da yaşanan sel baskını sonucu dönemin ABB Başkanı Mustafa Tuna ‘’Bu 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Bunun önlemi olamaz. Önlemle falan olacak iş değil’’ açıklamasında bulunmuş ve halkın can güvenliğini tehdit eden kent politikalarını aklamaya çalışmıştı.

ANKARA’DA YİNE SULAR ALTINDA: ‘500 YILDA BİR’ DEDİLER, 2 HAFTA SONRA SEL OLDU

İnşaat mühendisleri: ‘’Artık kent sorunlarına acilen dönme vaktidir!’’

Su baskını ve taşkını ile ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, 500 yıllık taşkınlar masalına, mukadderat yakıştırmalarına, fantastik projelere son verilmesine ve kent sorunlarının çözümüne aciliyet verilmesini istedi. İnşaat mühendisleri, her yağış sonrası altyapı yetersizliği ve bilimsel, teknik verilerden uzak planlama anlayışı nedeniyle meydana gelen taşkınları engellemek için yapılması gerekenleri sıraladı:

Acilen kentin altyapısı ile ilgili bütünlüklü çözümü öne alan master plan hazırlatılmalıdır.

Altyapı bilgi sistemi oluşturulmalı ve hangi sokakta, caddede altyapı varsa tespit edilmeli, böylelikle mevcut durum masaya yatırılmalıdır.

Özellikle altyapının sıkıntılı olduğu bölgeleri kapsayacak şekilde mevcut durumu ölçen, gözlemleyen ve yağışın yoğun olduğu zamanlarda erken uyarı sistemi sağlayacak istasyonlar kurulmalıdır.

“Ölçmeden yönetemezsiniz” felsefesiyle metropol kentlerin altyapıları, yaşam odaklı politikaların gerektirdiği gibi sürekli gözlemlenmeli ve analiz edilmelidir.

Düzenli bakımı yapılmayan hiçbir altyapı sağlıklı çalışmaz. Bu nedenle sadece kriz anlarında, yağışın fazla olduğu zamanlarda değil sürekli, periyodik olarak altyapının bakımının yapılması

Açıklamanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz

 

politeknik.org.tr


Spread the love